ZF 24

Planul de salvare a bancilor de la faliment incurajeaza comportamentul riscant al institutiilor de credit

31.01.2010, 15:33 24

Programul guvernamental de salvare a sectorului financiaramerican, in valoare de 700 de miliarde de dolari si finantat dinfonduri publice, incurajeaza comportamentul riscant alinstitutiilor de credit, potrivit autoritatii care supravegheazaaplicarea planului, citat de Reuters.

Conform raportului trimestrial realizat de autoritate,companiile financiare care in 2008 erau considerate prea maripentru a fi lasate sa esueze nu au facut decat sa devina si maimari, hranindu-se din banii publici obtinuti din program.

Documentul mentioneaza ca autoritatile nu au reusit sa corectezeprincipalele probleme care au dus la declansarea crizeifinanciare.

"Pornind de la gandirea anterioara a companiilor financiareconform careia: 'in cazul in care castig e bine pentru mine, in cazca nu, ma salveaza guvernul', piata este tot mai convinsa caguvernul va interveni atunci cand va fi necesar pentru a salvainstitutiile importante", se arata in raport.

"Chiar daca programul a salvat sistemul financiar de la colapsin 2008, absenta unor reforme eficiente face ca drumul pe caremergem sa fie in continuare problematic", avertizeaza raportul.

Autoritatea subliniaza ca TARP, proiectat initial pentrucumpararea de active bancare toxice, a devenit un program deinjectare de capital in institutiile de credit, urmand in prezentnoi orientari, printre altele spre creditarea afacerilor mici sieforturile de rezolvare a problemei executarilor silite dindomeniul imobiliar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO