ZF 24

Pierderi de 50% pentru transportatorii fluviali cauzate de nivelul scazut al Dunarii

28.06.2007, 16:52 19

Cotele mici ale Dunarii obliga transportatorii sa reduca pana la jumatate cantitatea de marfa incarcata pe barje, fapt ce le provoaca pierderi de milioane de lei lunar, a declarat, astazi, Iordache Panaite, director al Diviziei Navigatie in Compania de Navigatie Fluviala Romana Navrom Galati.
"E greu de facut o evaluare a pagubelor, dar eu cred ca cel putin 40-45% din valoarea navlului (costul transportului unei marfi cu o nava - n.r.) se pierde prin diminuarea cantitatii de marfa pe capacitate incarcata. Intr-o luna, pierderea este de ordinul milioanelor de lei noi", a spus Iordache Panaite.
Conform acestuia, se utilizeaza la plina capacitate doar barjele mici, de 1.000 - 1.100 de tone, al caror pescaj redus permite navigarea in bune conditii chiar si in ape scazute. In schimb, cele de 1.500 de tone se incarca la 75% din capacitate, cele de 2.000 de tone - la 65% iar cele de 3.000 de tone - la 40-45%.
Conform datelor prezentate, astazi, de AFDJ Galati, tendinta cotelor apelor Dunarii se mentine descrescatoare in urmatoarele doua zile. La Braila si Cernavoda, se anunta o diminuare a nivelului fluviului cu 10 - 20 de centimetri, iar la Giurgiu o scadere cu 2 - 12 centimetri. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO