Pierderi de 50% pentru transportatorii fluviali cauzate de nivelul scazut al Dunarii

Ziarul Financiar 28.06.2007
Cotele mici ale Dunarii obliga transportatorii sa reduca pana la jumatate cantitatea de marfa incarcata pe barje, fapt ce le provoaca pierderi de milioane de lei lunar, a declarat, astazi, Iordache Panaite, director al Diviziei Navigatie in Compania de Navigatie Fluviala Romana Navrom Galati.
"E greu de facut o evaluare a pagubelor, dar eu cred ca cel putin 40-45% din valoarea navlului (costul transportului unei marfi cu o nava - n.r.) se pierde prin diminuarea cantitatii de marfa pe capacitate incarcata. Intr-o luna, pierderea este de ordinul milioanelor de lei noi", a spus Iordache Panaite.
Conform acestuia, se utilizeaza la plina capacitate doar barjele mici, de 1.000 - 1.100 de tone, al caror pescaj redus permite navigarea in bune conditii chiar si in ape scazute. In schimb, cele de 1.500 de tone se incarca la 75% din capacitate, cele de 2.000 de tone - la 65% iar cele de 3.000 de tone - la 40-45%.
Conform datelor prezentate, astazi, de AFDJ Galati, tendinta cotelor apelor Dunarii se mentine descrescatoare in urmatoarele doua zile. La Braila si Cernavoda, se anunta o diminuare a nivelului fluviului cu 10 - 20 de centimetri, iar la Giurgiu o scadere cu 2 - 12 centimetri. Mediafax