ZF 24

Piaţa imobiliară „parazitară” a Londrei alungă familiile tinere din oraş: Costurile ridicate ale proprietăţilor forţează sute de familii să părăsească capitala. Numărul persoanelor din Londra cu vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani a scăzut cu 4% de când construcţia de locuinţe a intrat în regres

Piaţa imobiliară „parazitară” a Londrei alungă...

Autor: Andrei Şerbănescu

21.04.2023, 16:28 436

În fiecare an, capitala Angliei atrage zeci de mii de absolvenţi proaspeţi din toate domeniile, dornici să-şi înceapă viaţa într-unul dintre cele mai mari oraşe ale planetei. Aceştia îşi petrec peste un deceniu urcând pe scara profesională în speranţa că vor câştiga suficienţi bani pentru a-şi putea permite o locuinţă, ca mai apoi, la doar treizeci de ani, mulţi dintre ei să îşi ia adio de la capitală când descoperă vitregia pieţei imobiliare a metropolei.

În ultimii ani, oferta de locuinţe din ce în ce mai restrânsă a accelerat „exodul” tinerilor. Numărul de locuinţe noi începute în Londra se află pe o panta descendentă de la sfârşitul anului 2015, iar o nouă scădere de 30% de la an la an în primul trimestru din 2023 a coborât piaţa la cel mai scăzut nivel din ultimul deceniu, cu excepţia perioadei de apogeu a pandemiei. Preţurile şi chiriile au explodat, în mod nesurprinzător, potrivit Financial Times.

La prima vedere, ne-am putea gândi că salariile absolvenţilor din Londra pot garanta plata locuinţelor din oraş. Dar acest stereotip nu mai este de mult un adevăr.

Dacă ne uităm doar la venituri, gospodăriile londoneze câştigă cu aproximativ 15% mai mult decât cele din restul ţării - dar dacă din venituri scădem costurile locuinţelor, o gospodărie din capitală nu se descurcă deloc mai bine decât media naţională. Acest lucru este valabil mai ales pentru proprietarii de imobile cu vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani, pentru care costurile locuinţelor se ridică la 36% din veniturile nete ale gospodăriei, aproape dublu faţă de sarcina aceleiaşi grupe de vârstă înregistrată în urmă cu 30 de ani.

Atât potenţialii cumpărători, cât şi chiriaşii sunt în dificultate. Deşi mulţi absolvenţi se descurcă destul de bine cu veniturile, aceştia se confruntă cu probleme semnificative legate de averile personale, mai exact de depozite, în special acum, când zilele în care creditele cu dobândă redusă de 95% reprezintă, în mare parte, numai o amintire distantă. Conform calculelor Financial Times, cetăţeanului londonez care achiziţionează prima locuinţă îi ia în medie 15 ani pentru a putea începe economisirea unei averi. Spre deosebire de generaţia tânără, părinţii lor au avut nevoie de doar patru ani pentru atingerea aceluiaşi scop.

În ceea ce priveşte chiriaşii, în Londra există cu 40% mai puţine proprietăţi disponibile pentru noii chiriaşi decât în urmă cu cinci ani, potrivit Zoopla. Criza a fost deosebit de violentă în ultimul an, deoarece scurta creştere a ofertei indusă de pandemie a fost rapid răsturnată. Potenţialii chiriaşi se confruntă cu creşteri ale chiriilor de 15% de la an la an, faţă de 9% în restul ţării.

Acest lucru a avut un impact dramatic asupra grupei de vârstă care, în mod normal, ar fi cumpărat sau închiriat multe dintre aceste proprietăţi. În timp ce populaţia totală a Londrei a crescut cu aproximativ 3% de când construcţia de locuinţe a intrat în regres, numărul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 39 de ani din capitală a scăzut cu aproape 4% - sau 82.000 - după ce a crescut constant timp de decenii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO