ZF 24

Piaţa imobiliară din România este într-o creştere explozivă în ultimele 6 luni

ZF Tendinte în Piata Rezidentială 2024. Gabriel Voicu, executive vicepreşedinte SVN România

Piaţa imobiliară din România este într-o creştere...

Autor: Roxana Rosu

20.04.2024, 22:17 9371

Piata rezidentială este într-o revenire puternică în ultimele 6 luni, iar în Bucureşti şi Ilfov avem un plus de 20% la numărul de tranzactii în T1 şi national 19%, a declarat Gabriel Voicu, executive vicepresedinte SVN România.

”Toti indicatorii ne arată o revenire a creditării. Anul trecut vorbeam de inflatie, de IRCC în creştere. Avem acum produse de creditare cu 5,5% rată fixă. Nivelul de accesibilitate este alt element important, care se îmbunătătelte.  E nevoie de 7 ani pentru a achita un apartament de 2 camere, fată de 8 ani anul trecut”.

În Bucureşti şi împrejurimi sunt circa  20.000 unităti în constructie şi se vor finaliza în acest an. Sunt în constructie proiecte mari, cu mai multe faze.

”S-ar putea să vedem o creştere de pret mai mare în acest an fată de anul trecut, de două cifre, dar până în 20%. Pentru că numărul de unităti este în scădere, dar cererea revine”.

Gabriel Voicu spune că a crescut numărul de unităti din Ilfov vs Bucureşti, dar nu este semnificativ mai mare. Sunt proiecte începute acum 2-3 ani.

 

În acelaşi timp, lipsa de predictibilitate este cea mai mare problemă pentru consultanti şi dezvoltatori.

”Vin investitori care vor să facă proiecte aici, găsesc teren şi ne cer un business plan. E greu să faci asta şi că calculezi un randament la exit când nu ştii pe ce te bazezi peste 5 ani”.

Ce a mai declarat Gabriel Voicu:

Avem proiecte pe care le vindem în toate zonele capitalei. Sunt provocări în toate zonele.  Tendinta este de creare a unor proiecte mixt-use pentru a te deplasa mai putin.  E foarte important să avem şi şcoli. Primarii ar trebui să investească mai mult în educatie.  S-ar putea să devină un factor diferentiator în atragerea investitiilor.

Oferta s-a redus dintr-un motiv, iar cererea s-a redus din alt motiv, iar preturile cresc. Când avem şi creşterei de costuri, cu atât mai mult.

Cererea scăzuse la începutul anului trecut, din cauza finantării. Tranzactiile la nivel de cash au fost însă constante, chiar şi atunci. Au fost şi zvonuri că se prebusesc preturile, cee ace nu s-a întâmplat. Apoi şi-a revenit treptat şi finantarea.

Oferta a scăzut din cauza blocajelor in Bucureşdti, anumite temeri ale unor dezvoltatori care au preferat să vândă terenurile, în timp ce altii au asteptat revenirea din ultimele 6 luni.

Sunt sigur că pe viitor vom locui mai bine. Suntem o piată tănără, abia acum se discută de sustenabilitate, de inovatii tehnologice. În urmă cu 17 ani nu ne gândeam la pompe de căldură şi panouri fotovoltaice rezidentiale. Şi clientul s-a educat între timp, ştie ce vrea şi ne adaptăm şi noi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO