ZF 24

Peter De Boer, Membru CA&Manager DN AGRAR : La un moment dat Ucraina va intra în UE şi acest lucru va schimba totul în sectorul agricol. România trebuie să se gândească unde vrea să fie în 5-10 ani. Este nevoie de strategie, de predictibilitate

ZF Agriculture Summit 2023

Peter De Boer, Membru CA&Manager DN AGRAR : La un moment...

Autor: Roxana Rosu

30.10.2023, 12:33 167

La un moment dat Ucraina va intra în UE şi acest lucru va schimba totul în sectorul agricol, iar România trebuie să se gândească unde vrea să fie în 5-10 ani, a declarat Peter De Boer, Membru CA & Manager DN AGRAR în cadrul ZF Agriculture Summit 2023.

La un moment dat Ucraina va intra în UE şi asta va schimba totul în sectorul agricol. Trebuie să ne gândim unde vrem să fim în 5-10 ani. Un guvern ar trebui să isi dorească să poată hrăni proprii cetăteni cu productia locală. Dacă stabileşti un obiectiv, poti apoi să faci o strategie, o legislatie care să sustină acest obiectiv pe 5-10 ani. Ai nevoie de ferme mai mari de exemplu”.

Anul trecut, DN Agrar a primit subventii de 67 euro pentru o vacă, 20 de euro pentru lapte şi pentru 2023 se aşteaptă la un nivel apropiat.”Ne aşteptăm să primim 20 milioane lei subventii totale în acest an”

Ce a mai declarat Peter De Boer:

Avem nevoie de predictibilitate pentru a putea face investitii. Când luăm finantare, băncile cer să fie rambursată în 7 ani, dar este o perioadă foarte scurtă pentru agricultură, unde investitiile se fac pe 20 de ani.

Este un an bun pentru noi, dar avem şi provocări. Pretul laptelui este in scădere de exemplu. Fermierii se luptă cu schimbările dese de legislatie, avem multe schimbări peste noapte.

România importă lapte din Polonia şi Ungaria şi tot e mai ieftin decât să cumperi de pe piata locală. Trebuie văzut de ce.

O altă problemă este la sistemul de acordare a subventiilor. Ca fermier, primeşti subventie pe lapte şi animal. Anul trecut au fost fermieri români care au primit subventii pentru numărul de animale pe care îl declaraseră în 2013, desi ei acum au mult mai putine. Intre timp s-a actualizat la datele din 2018, dar tot sunt în urmă. Sunt fermeri care aveau 500 de vaci în 2013 şi trei vaci acum, dar primesc subventie.

Noi avem un animal la 1 hectar, ca densitate.

România are un deficit mare în agricultură şi acest lucru nu se poate rezolva fără o industrializare a agriculturii.

Pentru a avea rezultate în următorii ani trebuie mai multe ferme mari, cu peste 200 de animale, unde să poti folosi mai mult automatizarea.

 


 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO