ZF 24

Pe ce lume trăieşte Comisia de Prognoză? Vede în 2020 o scădere a numărului de angajaţi cu doar 1 la sută, şomajul la 3,4 la sută şi ...majorare de salarii cu 6%!

Oana Botolan Datki, CTeam Human Capital: În niciun caz numărul de angajaţi nu va fi de peste 5 milioane în 2020, vor fi maximum 3-4 milioane.

Oana Botolan Datki, CTeam Human Capital: În niciun caz numărul de angajaţi nu va fi de peste 5 milioane în 2020, vor fi maximum 3-4 milioane.

Autor: Ramona Cornea

26.04.2020, 16:15 2564

Specialiştii în resurse umane resping prognozele Comisiei pentru 2020 şi cred că numărul salariaţilor din economia locală nu va depăşi 4 milioane, şomajul va ajunge la 7% - 8%, iar creşterile salariale vor îngheţa.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP), instituţia care emite prognozele pe baza cărora guvernul îşi bugetează veniturile şi cheltuielile, se aşteaptă la schimbări foarte mici pe piaţa muncii în 2020. CNSP se aşteaptă ca numărul de salariaţi din economia locală să scadă cu 1,3% anul acesta faţă de 2019, până la 5.087.400 de angajaţi, rata şomajului să crească cu 0,4% până la 3,4%, iar salariile să crească cu 5,9%.

Specialiştii în resurse resping prognozele Comisiei şi cred că impactul pandemiei de COVID-19 asupra pieţei muncii va fi evident.

„În niciun caz numărul de angajaţi nu va fi de peste 5 milioane în 2020, vor fi maximum 3-4 milioane. În secunda în care va începe relaxarea măsurilor după starea de urgenţă nu vor începe toţi salariaţii de dinainte munca. Va dura cel puţin un an până să ajungem la nivelul de anul trecut“, spune Oana Botolan Datki, SEE managing partner al companiei cu activităţi în sectorul resurselor umane CTeam Human Capital. Ea crede că rata şomajului va fi cu siguranţă mai mare de 3,4%, cât  previzionează Comisia de Prognoză.

„Este evident că rata şomajului va fi undeva la 7%-8%. Cine să absoarbă atâţia oameni? Vor avea restaurantele şi hotelurile la fel de mulţi angajaţi, vor reveni la activitatea de dinainte aşa de uşor? Res­taurantele şi hotelurile vor reangaja circa trei sfer­turi din angajaţii pe care îi aveau înainte. În primă fază, totul va fi treptat“, adaugă Oana Botolan Datki.

În ceea ce priveşte creşterile salariale, specialistul afirmă că salariile nu au cum să crească cu 5,9% anul acesta pentru că organizaţiile au îngheţat bugetele pentru măriri salariale de când a apărut criza cauzată de pandemia de COVID-19. Dacă vom avea o creştere economică lentă, este evident că şi salariile sunt în o pantă de revenire foarte lentă, spune ea. „În industrii precum IT, telecom sau FMCG poate că nu au scăzut salariile, dar nici nu vor creşte spectaculos. Nu au de unde să crească spectaculos. În momentul în care a început această criză, toate bugetele de creşteri salariale au îngheţat brusc. Media creşterilor salariale pentru 2020 era undeva la 4-6% la începutul anului, dar acum mă aştept să fie de 2-3% şi aplicate doar de companiile care au apucat să le stabilească de la începutul anului. Totul a scăzut, puterea de cumpărare a oamenilor a scăzut. Dacă companiilor le scad vânzările, de unde să mai aibă bani de angajări sau de creşteri salariale?“, afirmă Oana Botolan Datki.

Sorina Donisa, CEO al firmei de recrutare şi închiriere de forţă de muncă în regim temporar APT Resources & Services, parte a Prohuman Grup, spune că revenirea pieţei muncii la situaţia de dinainte de criză va fi una lentă şi va depinde de rapiditatea cu care economia îşi va reveni.

„Cred că totul depinde de cât de repede putem să punem economia pe picioare. După părerea mea, ne va lua câteva luni sau până la final de an pentru a reveni la situaţia de dinaintea pandemiei. Nu sunt atât de optimistă că vom reuşi să păstrăm 5 milioane de angajaţi în economie“, spune ea.

În ceea ce priveşte rata şomajului, CEO-ul APT se aşteaptă la o creştere moderată.

„Cred că vom asista la o creştere a ratei şomajului, dar nu mă aştept să fie o creştere radicală. Cred că o mare parte dintre cei care s-au întors din străinătate vor pleca înapoi, nu vor rămâne în România“, crede ea.

Creşterile salariale vor stagna, iar companiile vor reuşi să mai ofere măriri de salariu doar dacă sunt sprijinite de stat pentru a plăti angajaţii după ce ieşim din starea de urgenţă.

„În ceea ce priveşte creşterile salariale, cred că vom asista la o stagnare în perioada următoare de revenire din starea de urgenţă. Iarăşi, dacă economia îşi va reveni rapid, vom avea creşterile astea salariale, dar dacă nu va fi aşa, mă aştept la o scădere în piaţa salariilor, dar pe sectoarele afectate. Acestea nu vor avea de unde să plătească mai mult. Ar putea face asta numai dacă statul va susţine parţial salariile după ce se termină starea de urgenţă“, concluzionează Sorina Donisa.

Sorina Donisa, Prohuman Grup: Ne va lua câteva luni sau până la final de an pentru a reveni la situaţia de dinaintea pandemiei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO