ZF 24

Paradoxul cartofului: fermierii au recoltat cu o treime mai mult, dar preţurile s-au dublat faţă de sezonul trecut

Paradoxul cartofului: fermierii au recoltat cu o treime...

Autor: Gabriel Razi

12.12.2013, 00:08 662

Fermierii români au recoltat în această vară şi în toamnă 3,1 milioane de tone de cartofi, în creştere cu 28% faţă de sezonul anterior, dar majorarea cantităţii disponibile în piaţă nu s-a văzut şi în scă­de­rea preţurilor. Paradoxal, dacă în 2012 pre­ţul mediu al unui kilogram de cartofi a fost 1,1 lei, în primele opt luni ale anului cotaţia aproape că s-a dublat, potrivit calculelor ZF, făcute pe baza datelor Eurostat şi ale Ministerului Agriculturii (MADR).

„Una dintre explicaţii este că producţia europeană este mai mică, dar şi faptul că anul trecut a fost extrem de slab. Produ­cătorii au mers în pierdere pentru că toate costurile - îngrăşămintele sau pesti­cidele - sunt la nivel european, dar subvenţiile sunt şi de patru ori mai mici“, a explicat Ioan Benea, preşedintele Federaţiei Cultivatorilor de Cartofi din România, principala orga­nizaţie a fermierilor din această piaţă.

Producţia locală de cartofi este o afacere care a adus în ultimii patru ani în medie un miliard de euro în economie, dar produ­cătorii au acuzat an de an presiunea impor­tu­rilor, dar şi scăderea suprafeţelor pe fon­dul lipsei de seminţe şi al unei pieţe frag­mentate şi deconectate parţial de pro-cesatori şi de jucătorii din retailul modern.

Pe piaţa europeană a producţiei de cartofi, România este al cincilea jucător în spatele Germaniei, Poloniei, Olandei şi Marii Britanii, potrivit datelor Eurostat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO