ZF 24

OVES Enterprise investeşte 100.000 de euro într-o linie nouă de fabricare de drone mici dotate cu AI. Per total, compania are un buget de 2,5 mil. euro anul acesta pentru investiţii în produse proprii şi extindere internaţională.

OVES Enterprise investeşte 100.000 de euro într-o linie...

Autor: Ioana Niţă

22.02.2024, 21:21 304

Compania românească OVES Enterprise, specializată în dezvoltare de software şi fabricarea de drone, îşi extinde producţia de drone, investind 100.000 de euro într-o nouă linie, destinată fabricării dronelor de mici dimensiuni, dotate cu Inteligenţă Artificială, ce pot fi operate în grupuri mai mari (swarms) şi coordonate prin sisteme centralizate de control.

Reprezentanţii OVES Enterprise susţin că noile drone dezvoltate de companie sunt dotate cu funcţii care răspund evoluţiei dinamicii conflictelor armate moderne ce presupun identificarea de soluţii cu eficienţă foarte ridicată, însă, mai ieftine, şi care pot realiza cu uşurinţă misiuni importante.

Practic, noua linie de producţie include momentan un singur model de dronă, numit Ajeet, care este conceput pentru a fi operat în grup. Ajeet funcţionează, însă, şi individual, pentru realizarea diferitelor task-uri, care ţin, în principal, de supraveghere şi loitering.

Noua dronă produsă de OVES Enterprise este destinată companiilor private din zona de defense, care au în derulare contracte şi angajamente asumate faţă de organisme guvernamentale implicate în multiple operaţiuni, dar şi guvernelor / armatelor din diferite zone ale globului.

„Avansând în toate aceste discuţii legate de drone, dar păstrând o strânsă legătură cu partenerii noştri din zonele de conflict, ne-am dat seama că trebuie să construim un model de dronă care să poată realiza misiuni importante şi, totodată, să folosim tehnologia de <<swarming>>. În viitorul apropiat, în teatrele de operaţiuni vom găsi stoluri de drone care vor realiza misiuni complexe. Iar un mod de luptă inteligent este să foloseşti drone de mici dimensiuni, ale căror costuri sunt de ordinul sutelor de dolari, pentru a neutraliza, de exemplu, tancuri care valorează mai multe milioane de dolari”, a precizat Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, menţionând că, deşi de mici dimensiuni, dronele Ajeet respectă toate standardele în vigoare, cum ar fi BMS (Battery Management System - obligatoriu din acest an) sau faptul că fiecare dronă trebuie să deţină un transponder pentru ca drona să poate fi localizată precis, în orice moment.

Pe lângă soluţia hardware, OVES Enterprise asigură şi partea de software a dronei şi a integrat şi partea de AI, care ajută la conectarea dronelor, la transmiterea informaţiilor de la una la alta şi la funcţionarea ca un întreg.

Noile drone pot interpreta informaţii, pot lua decizii autonom în timpul zborului şi pot adapta modul în care zboară. De exemplu, dacă, în timpul misiunilor, detectează ameninţări, pot decide să zboare toate foarte jos şi grupate sau foarte răspândite, în funcţie de natura ameninţărilor, potrivit reprezentanţiilor OVES Enterprise.

„Singura noastră limitare, când vine vorba de AI, este hardware-ul cu care este echipat drona. Chiar dacă am realizat acest model de succes, munca noastră nu se opreşte aici. În continuare antrenăm AI-ul pentru task-uri şi mai complexe, cum ar fi să identifice autonom echipamente militare sau să realizeze misiuni autonome de la un capăt la altul. În acest caz, în care zborul se desfăşoară 100% autonom, dronele noastre nu mai pot fi bruiate”, a menţionat Mihai Filip.

OVES Enterprise dezvoltă, în prezent, 10 modele de drone, de diferite dimensiuni, atât cu rotoare, cât şi cu aripi fixe. Toate produsele sunt finanţate din fonduri proprii, OVES Enterprise asigurând şi partea de cercetare şi dezvoltare, atât pentru zona de hardware, cât şi pentru cea de software, cu focus pe inovaţie şi pe identificare de noi modalităţi de utilizare a dronelor.

Pentru anul acesta, compania păstrează ritmul de investiţii şi anunţă un buget de 2,5 milioane de euro pentru dezvoltarea propriilor produse şi pentru continuarea procesului de extindere internaţională, cu focus pe zonele de Software as a Service, Space and Defense şi Cybersecurity.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO