ZF 24

Orange si Vodafone resping din start ideea unei noi licente 3G

09.04.2009, 15:56 131

Orange si Vodafone, cei mai mari jucatori de pe piata locala telecom, resping din start ideea presedintelui ANCOM de a scoate la licitatie o noua licenta 3G pe baza renuntarii la o parte din spectrul 3G a actualilor detinatori de licente care permit furnizarea de servicii de internet mobil.

Cei doi giganti sustin ca rata de crestere a utilizarii spectrului 3G este puternica astfel incat nici nu se pune problema sa renunte la parti din el pentru a face loc unui nou concurent.

“Strategia comerciala a Orange Romania se concentreaza asupra dezvoltarii puternice a serviciilor de internet mobil broadband. In acest sens ne propunem sa investim in continuare resurse semnificative in extinderea si capacitatea retelei de date mobile, datorita cererii crescute din partea clientilor, atat corporate cat si utilizatori individuali. Conform evolutiei numarului de clienti si traficului de date din ultimele luni si a previziunilor de crestere accelerata, spectrul 3G alocat este in concordanta cu planul nostru de afaceri si nu credem ca va lasa capacitati neutilizate”, spun reprezentantii Orange.

O pozitie similara este exprimata si de oficialii Vodafone Romania. “In cazul Vodafone Romania, nu putem vorbi de neutilizarea spectrului 3G alocat prin licenta. Utilizarea spectrului se face in mod gradual, in conformitate cu dezvoltarea retelei 3G, respectand obligatiile de acoperire impuse prin licenta. A doua faza o obligatiilor de acoperire a fost incheiata in luna decembrie 2008, a treia urmand a fi incheiata in decembrie 2011. Tinand cont de aceste aspecte, precum si de predictiile de trafic pentru urmatorii ani, estimam ca si cel de-al treilea canal radio 3G alocat va fi utilizat in curand, astfel incat, odata cu incheierea celei de-a treia faze a obligatiilor de acoperire, intregul spectru alocat Vodafone va fi nu doar utilizat integral, ci poate chiar insuficient.”

Singurul operator care pare a fi discus macar sa asculte propunerea sefului ANC este Telemobil (Zapp). “In opinia Telemobil S.A., in principiu, intentia exprimata public de presedintele ANCOM poate fi luata in discutie dupa o analiza atenta a tuturor implicatiilor de natura concurentiala, comerciala si juridica. O astfel de analiza poate fi facuta numai in conditiile in care reorganizarea spectrului se face intr-un cadru mai larg, cu punerea in discutie a compensarii unei eventuale cedari de spectru UMTS cu spectru GSM 900”, a precizat Laurentiu Anghel, general counsel al Zapp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO