ZF 24

Opinie EY: Certificatul AEO nu mai este suficient pentru aplicarea facilităţii de neplată a TVA la import începând cu 1 ianuarie 2024

Opinie EY: Certificatul AEO nu mai este suficient pentru...
20.12.2023, 10:35 235

În prezent, Codul Fiscal permite amânarea plăţii TVA datorată în vamă la momentul importurilor efectuate de agenţii economici care:

i. au obţinut certificat de amânare de la plată (operatorii economici care în ultimele 6 luni au realizat importuri cu o valoare cumulată de cel puţin 50 milioane lei),

ii. au obţinut certificat de operator economic autorizat („AEO”) sau

iii. au obţinut autorizaţie de depunere a unei declaraţii vamale sub forma unei înscrieri în evidenţele declarantului („EIDR”).

Mai precis, agenţii economici eligibili pentru aplicarea acestei facilităţi nu plătesc efectiv TVA aferentă importurilor la momentul vămuirii, ci doar înscriu valoarea TVA de la import atât ca taxă colectată, cât şi taxă deductibilă în decontul de TVA aferent lunii în care s-a desfăşurat operaţiunea vamală. 

În Monitorul oficial nr. 1139 de vineri, 15 decembrie, a fost publicată Ordonanţa de urgenţă nr. 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru prorogarea unor termene. 

Una dintre măsurile introduse prin această ordonanţă, în contextul creşterii eficienţei colectării obligaţiilor bugetare şi în scopul asigurării unei mai bune încasări a TVA la bugetul de stat,  se referă la facilitatea de amânare de la plata în vamă a TVA pentru persoanele care au obţinut certificat AEO. Măsura se aplică începând cu 1 ianuarie 2024.  

Această facilitate va putea fi aplicată în continuare de către agenţii economici certificaţi AEO numai în cazul în care depunerea unei declaraţii vamale se va face prin utilizarea vămuirii centralizate.

Procedura de vămuire centralizată permite, în anumite condiţii, operatorilor economici care deţin certificarea AEO (i.e. atât importatorul, cât şi reprezentantul vamal al acestuia) să depună declaraţia vamală de import (sau de export) la un singur birou vamal, respectiv cel responsabil de locul în care aceştia sunt stabiliţi, chiar dacă mărfurile urmează să fie prezentate fizic la alte birouri vamale din ţară.

Referitor la amânarea plăţii TVA în vamă pentru cei care au obţinut autorizaţie EIDR (depunere a unei declaraţii vamale sub forma unei înscrieri în evidenţele declarantului), nu mai este suficientă deţinerea autorizaţiei. Depunerea declaraţiei vamale trebuie făcută prin utilizarea procedurii simplificate de EIDR pentru a beneficia de amânarea plăţii TVA în vamă.

În concluzie, pentru a putea beneficia în continuare de facilitatea amânării de la plată a TVA la import, agenţii economici certificaţi AEO (care au realizat importuri sub pragul de 50 de milioane de RON în ultimele 6 luni şi care nu sunt eligibili pentru obţinerea unui certificat de amânare de la plata TVA în vamă) trebuie să se orienteze către utilizarea procedurilor simplificate de vămuire, respectiv depunerea unei declaraţii vamale prin utilizarea vămuirii centralizate sau a înscrierii în evidenţele declarantului, cu efecte şi asupra reducerii timpilor de aşteptare în vamă.

Autori:

Georgiana Iancu, Partener, liderul departamentului Taxe indirecte, EY România

Mihai Petre, Director, Comerţ Internaţional, EY România

Daniela Neagoe, Senior Manager, Comerţ Internaţional, EY România

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO