ZF 24

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: A venit primavara, au aparut NEET-ii! O intrebare catre vanatorii de capete, platformele de recrutare si firmele de plasare de forta de munca - oare cum ii putem aduce la servici?

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: A venit primavara, au...
26.02.2024, 14:12 596

În fiecare primavara cand sarbatorim patrulaterul iubirii - 14 februarie, 24 februarie, 1 martie, 8 martie – ne bucuram sa vedem agitatia exuberanta din strazi, parcuri si piete care se umplu de puzderie de tejghele, galantare, casute, masute si orice altfel de display-uri improvizate.

Milioane de flori, inimioare, martisoare, ursuleti, lumanarele, coronite, ciocolatele, magneti de frigider, bratari, lantisoare, cosulete, cosmetice, suveniruri, absolut orice va imaginati, toate acele nimicuri minunate si creative care vestesc primavara, iubirea, revenirea la viata. Invariabil aproape toate aceste nimicuri minunate si creative sunt puse in vanzare de foarte multi romani in putere, cu varste intre 15-29 de ani care, atunci cand nu poarta negocieri cu clientii stau cu ochii in telefoane, mai mult ca sigur pe retelele de socializare.

Astia sunt NEET-ii Romaniei – nor in education, employment or training, care nu sunt intr-o forma de educatie, angajare sau instructaj - 19,2%  dintre tinerii cu varsta 15-29 de ani, pe care toti angajatorii ii cauta. Circa un milion de barbati si femei in floarea varstei si cu putere de munca pe care angajatorii ar face orice sa ii aduca la munca, sa ii instruiasca si sa le dea salarii in multe cazuri comparabile cu cele din vest.

Nu incape nici o indoiala ca, in afara perioadelor de sarbatori, cand mai ajuta la cate o tejghea, NEET-ii de 15-29 de ani muncesc la negru sau sunt rentieri pe salariile parintilor si pensiile bunicilor (“lasa dragul mamei si al bunicii, tu sa te distrezi, am muncit eu o viata destul si pentru tine”).

Sigur ca exista si alte motive pentru care NEET-ii de 15-29 de ani ingroasa randurile si sigur ca NEET-ul de 15-29 de ani este un fenomen la nivel european. Ce trebuie sa intelem insa este ca fenomenul este cu atat mai ingrijorator in Romania cu cat suntem statistic a doua cea mai mare rata din UE la acest indicator si ca indicatorul se adauga la o populatie de 15-29 de ani care, in dinamica, a fost decimata prin emigrare.

Este riscant sa spunem asta avand in vedere cultura sarbatorilor de primavara, insa se cuvine sa semnalam ca asistam la un fenomen de masa de evaziune fiscala si munca la negru, din care se imbogatesc cei din spatele NEET-ilor care stau la tejghea. E-factura, reforma fiscala, consolidare bugetara, hahaha!

Cifre estimative arata ca avem un milion de NEET de 15-29 de ani pregatiti de export si 400 de mii de lucuratori asiatici de import. Sa ne mai gandim la asta.

Cristian Hostiuc ne arata in opinia de astazi “the good, the bad and the ugly”-ul impactului din ultimii doi ani al razboiului din Ucraina asupa Romaniei. Trecem prin cei mai buni ani econmici ai Romaniei. Sper insa ca inteligenta artificiala, robotii, digitalizarea, automatizarea si tehnologizarea vor putea lua rapid locul bunicilor pe care ii vom pierde si a parintilor care se vor duce in pensie in urmatorii 10 ani, pentru ca la NEET-ul enorm de astazi chiar nu va mai fi nimeni sa munceasca, in afara de lucratorii asiatici. Dar si asta este un model de dezvoltare economica, nu?

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO