ZF 24

Opinie Bogdan Cârpă-veche, Senior Manager PwC România: Fiscul redefineşte ce înseamnă persoane cu averi mari pentru a îmbunătăţi analizele de risc şi a creşte colectarea

Opinie Bogdan Cârpă-veche, Senior Manager PwC România:...
13.07.2023, 10:32 1008

Persoanele fizice cu averi mari (PFAM) primesc o definiţie nouă din perspectivă fiscală, printr-un ordin recent publicat de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) care include totodată o serie de măsuri avute în vedere pentru această categorie de contribuabili.

Modificarea legislativă are loc după ce, la finalul anului trecut, în cadrul misiunii de asistenţă tehnică, reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI) au formulat recomandări pentru modernizarea Programului de conformare fiscală a PFAM, astfel încât să aibă loc o îmbunătăţire a capacităţii de colectare şi de analiză a datelor de care ANAF are nevoie pentru a sprijini evaluarea riscurilor pentru PFAM şi grupurile afiliate acestora.

Potrivit noii reglementări din Ordinul 920/2023, Grupul persoanelor fizice cu averi mari este constituit din persoane fizice rezidente fiscal în România care deţin o avere, atât în România, cât şi în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, şi din persoanele fizice soţi/soţii şi rude/afini de până la gradul al doilea ai/ale acestora. Estimarea averii se face pe baza datelor şi informaţiilor deţinute de ANAF cu privire la bunurile imobile, bunurile mobile şi activele financiare deţinute de persoanele fizice.

Componenţa Grupului se actualizează o dată la 3 ani, în sensul introducerii persoanelor fizice care îndeplinesc criteriul de avere, şi o dată la 6 ani, în sensul eliminării celor care nu mai îndeplinesc acest criteriu.

Persoanele fizice cu averi mari vor fi notificate de ANAF cu privire la faptul că fac parte din această categorie de contribuabili, notificarea urmând să cuprindă elementele de patrimoniu pe baza cărora s-a estimat averea, împreună cu abordarea ANAF în scopul asigurării conformării lor fiscale.

În scopul facilitării conformării fiscale voluntare ANAF va îndruma PFAM  şi va derula o serie de programe de notificare privind problemele de neconformare identificate. Persoanele fizice care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor impozabile vor fi selectate în urma unei analize de risc pentru efectuarea verificării situaţiei fiscale personale sau a verificării documentare.

Din perspectiva nivelului averii persoanelor selectate în Grupul persoanelor fizice cu averi mari, pragul de 25 milioane de euro stabilit de ANAF se situează la nivelul superior al pragurilor existente în practica internaţională care cuprinde , de regulă, în categoria persoanelor fizice cu averi mari persoanele cu averi cuprinse între 1 şi 30 de milioane de dolari.

Cu titlu de exemplu, în Marea Britanie, persoanele fizice cu averi mari includ persoanele care au venituri de cel puţin 200.000 de lire sterline sau care au deţinut active estimate la o valoare de cel puţin 2 milioane de lire sterline în oricare dintre ultimii 3 ani. Pentru a asigura conformarea fiscală a persoanele fizice cu averi mari, autoritatea fiscală britanică (HMRC) are o structură specific desemnată care oferă asistenţă acestui grup de persoane prin organizarea de activităţi de informare anterior depunerii declaraţiilor fiscale.

Într-un mod asemănător celui reglementat în România, autoritatea fiscală britanică, în urma unor analize de risc, identifică persoanele fizice cu averi mari cu potenţiale erori în declararea obligaţiilor fiscale şi demarează verificări fiscale care sunt efectuate de un personal dedicat al HMRC. Suplimentar, în cazul persoanelor fizice cu averi mari cu o situaţie fiscală cu un nivel ridicat de complexitate sau cu un risc crescut de neconformare, HMRC alocă un manager de conformare care, în baza unei înţelegeri cuprinzătoare a situaţiei financiare şi a comportamentului contribuabililor cu averi mari, efectuează verificarea situaţiei fiscale a persoanei fizice în baza informaţiilor colectate.

Structura ANAF dedicată persoanelor fizice cu averi mari (Direcţia Persoane Fizice cu Averi Mari din cadrul Direcţiei Generale Control Venituri Persoane Fizice) a fost înfiinţată în urmă cu aproape un deceniu tot la recomandarea şi cu asistenţa FMI, astfel că noile reglementări vor facilita îndeplinirea misiunii acestei structuri de a îmbunătăţi conformarea fiscală a acestei categorii de contribuabili.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO