ZF 24

OPEC reduce estimarile pentru cererea de petrol din 2008

13.06.2008, 15:46 15

Organizatia statelor exportatoare de petrol (OPEC) a redus azi, pentru a treia oara, estimarile privind cresterea cererii de petrol la nivel global in 2008, cu 1,28% sau 60.000 de barili pe zi, reflectand scaderea consumului pe fondul cotatiilor-record ale titeiului, transmite Reuters.

Grupul exportatorilor de petrol a mai anuntat ca volumul productiei este superior cererii, iar rata curenta de export, impreuna cu cresterea livrarilor din Arabia Saudita, ar trebui sa conduca la majorarea stocurilor in trimestrul al treilea.

Cererea de petrol se va majora cu 1,1 milioane barili pe zi in acest an, a aratat OPEC in Raportul lunar pentru piata petrolului. Reducerile precedente ale indicatorului au fost operate in mai si februarie.

"Incetinirea economiei SUA impreuna cu pretul barilului de petrol vor avea un efect asupra cererii nu numai in SUA, dar si in statele membre OCDE (Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare - n.r.) in a doua jumatate a acestui an", precizeaza raportul OPEC.

OPEC reitereaza, prin intermediul acestui raport, opinia ca productia de petrol este sufcienta, dar ca exista factori, precum deprecierea dolarului american, tensiunile politice si speculatiile de pe bursele de marfuri, care influenteaza cotatiile titeiului dincolo de cerere si oferta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO