ZF 24

ONE a cumpărat de la Hidroelectrica mai multe active imobiliare din portofoliul Romaero, unde va face un proiect imobiliar, ONE Băneasa AirPark, care va include hangare şi birouri. Update: Răspunsul Hidroelectrica

ONE a cumpărat de la Hidroelectrica mai multe active...

Autor: Cristian Hostiuc

01.02.2024, 17:01 10263

Dezvoltatorul imobiliar ONE a cumpărat de la Hidroelectrica câteva active imobiliare din portofoliul Romaero, unde va face un proiect, denumit ONE Băneasa AirPark, care va include birouri şi hangare, lângă aeroportul Băneasa.

Hidroelectrica a ajuns în posesia activelor imobiliare Romaero în urma executării unor creanţe rezultate din datoriile pe care Romaero le avea la producătorul de energie .

Romaero avea datorii 11 milioane lei la Hidroelectrica, iar în cadrul proceselor de reeşalonare a oferit garanţie câteva active imobiliare din portofoliul companiei.

Romaero, care se află într-o situaţie financiară proastă, nu a plătit datoria către Hidroelectrica la scadenţă, iar producătorul de energie a executat creanţa, respectiv a preluat activele imobiliare.

Ulterior, Hidroelectrica a scos la licitaţie activele, iar ONE le-a cumpărat.

Victor Căpitanu, co-CEO al ONE, a confirmat informaţia, menţionând că pe activele achiziţionate va face un proiect comercial - ONE Băneasa AirPark, care va include zona de hangar şi clădiri de birouri, pe care ”le vom închiria la companii care au nevoie de proximitatea aeroportului, gen operatori aviatici, transportatori, etc, pe modelul DHL”.

”Această dezvoltare comercială, care este făcută pe 1,5 hectare şi va avea 7000 mp suprafaţa construită, este realizată pentru a ne creşte portofoliul de chirii”, a menţionat el.

ONE a cumpărat activele scoase la licitaţie de Hidroelectrica cu aproape 4 milioane euro.

Romaero, o companie controlată de stat, prin Ministerul Economiei, este de mai multi ani într-o situatie financiară dificilă, iar la finalul anului trecut a cerut intrarea în insolvenţă. Compania este listată la BVB, având acum o capitalizare de 111 milioane lei (cca 20 mil.euro).

Romaero, companie de reparaţii de avioane, are hangare pentru parcarea aeronavelor, dar statul nu a capitalizat compania de-a lungul anilor, astfel încât a ajuns într-o situatie financiară dificilă. Romaero are datorii de 700 milioane lei, iar multe active sunt puse garanţie în contul datoriei către furnizori.

Romaero, care se află lângă aeroportul Băneasa, deţine un portofoliu imobiliar de 34 hectare de teren în nordul Capitalei, un activ imobiliar extrem de valoros şi râvnit în acest moment.

ONE este unul dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari dn Bucureşti, compania fiind cotată la Bursă, unde are o capitalizare de 3,8 miliarde lei.

Într-o precizare făcută pentru ZF, Hidroelectrica a avut următorul răspuns despre cum s-a ajuns în această situaţie:

 

Procedura de stingere a datoriilor Romaero s-a desfăşurat prin executor judecătoresc, cu respectarea tuturor prevederilor legale. Facem precizarea că imobilele adjudecate prin licitaţie de One Proiect 23 S.R.L. (actuala One Băneasa Airpark S.R.L.) nu provin din patrimoniul Hidroelectrica, nici nu sunt rezultatul unei tranzacţii comerciale directe cu aceasta, ele având titlul de garanţii reale imobiliare.

După multiple tentative de soluţionare amiabilă a diferendului privind recuperarea debitelor restante de la Romaero, proces care a cuprins eşalonări şi amânări la plată acceptate de Hidroelectrica, însă nerespectate până la final de compania debitoare,  societatea de producere şi furnizare a energiei electrice a fost pusă în situaţia de a solicita recuperarea sumelor prin executor judecătoresc, în data de 29.03.2023, în baza ”Contractului de ipoteca imobiliară autentificat sub numărul. 1199/07.11.2022” şi a ”Tranzacţiei de plată eşalonată autentificată sub numărul 1198/07.11.2022”.

Procesul de executare a cuprins evaluări de imobile, întâlniri cu părţile, amânări şi suspendări ale executării, însă  - faptul că Romaero nu a reuşit să stingă datoriile, a determinat continuarea procedurii de executare silită. În cadrul creat, executorul a gestionat licitaţiile publice de vânzare a imobilelor în mod transparent, fără implicarea Hidroelectrica, aceasta urmând să beneficieze însă de sumele recuperate în contul  debitelor restante şi al penalităţilor aferente energiei consumate şi neachitate de Romaero. La procedura de licitaţie au participat două societăţi One Proiect 23 S.R.L. şi Gersim Deluxe S.R.L,  One Proiect 23 S.R.L. fiind adjudecatar. Hidroelectrica nu a deţinut un drept de proprietate, ci o garanţie reală imobiliară asupra imobielor Romaero, pe care a pus-o în executare ca urmare a nerespectării de către debitoare a obligaţiilor de plată/stigere a datoriilor.

 


 

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO