ZF 24

Oficialii europeni cer un dolar mai puternic

Oficialii europeni cer un dolar mai puternic
20.10.2009, 19:56 16

Ministrii de finante din cadrul Uniunii Europene s-au aratatingrijoratie de evolutia puternica inregistrata de monedaeuropeana, dupa ce aceasta a ajuns la maximul ultimelor 14 lunifata de dolari, oficialii UE considerand ca un dolar slab va erodaexporturilor, informeaza Bloomberg.

"Voldatilitatea excesiva" monedelor este "rea pentru dezvoltareaeconomica", a declarat presedintele Bancii Centrale Europene (BCE),Jean-Claude Trichet intr-o conferinta de presa, dupa ce ieri,ministrii de finante din zona euro s-au intalnit la Luxemburg."Este o problema care ne nelinisteste", a spus Jean-ClaudeJunker.

Moneda europeana a urcat cu aproape 20% fata de dolar, dinfebruarie pana in prezent, facand ca exporturile din zona euro safie mai scumpe si amenintand revenirea economiei dupa ce aceastas-a confruntat cu cea mai puternica recesiune din Al Doilea RazboiMondial pana in prezent.

Consilierul presedintelui francez Nicolas Sarkozy, Henri Guaion,a declarat astazi ca SUA "ineaca lumea" cu dolari si caslabiciunile monedei ar putea deveni imposibil "de suportat". Orata de schimb de 1,50 dolari pentru un euro "este un dezastrupentru economia europeana si sectorul industrial", a spusacesta.

Astazi, euro a fost tranzactionat la un curs de 1,4994 dolari,cea mai puternica valoare a monedei europene din august 2008 panain prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO