Bănci și Asigurări

Obiectivul Fortis Lease: peste 5% din piata

Obiectivul Fortis Lease: peste 5% din piata

Philippe Delva, directorul general al Fortis Lease

20.02.2007, 16:42 155

Fortis Lease, divizia de leasing a grupului financiar belgian Fortis, si-a propus sa acopere o cota de 5-10% din piata leasingului din Romania, prin intermediul companiei locale Global Finance & Leasing achizitionata anul trecut in urma unei tranzactii in valoare de 4 milioane de dolari.
"As vrea sa ajungem la o prezenta importanta pe piata romaneasca. In toate tarile in care activam avem o cota de piata de 5-10% din piata leasingului, orice nivel mai mic insemnand ca mai trebuie sa lucram pentru a ajunge la nivelul stabilit", a declarat pentru ZF Philippe Delva, directorul general al Fortis Lease.
El a spus ca unul dintre motivele care au determinat Fortis Lease sa intre pe piata romaneasca a fost cererea de servicii de leasing in Romania din partea clientilor companiei la nivel global.
In privinta firmei preluate, Global Finance & Leasing, Delva afirma ca echipa de management a ramas in mare parte aceeasi.
"Nu am facut multe schimbari in managementul companiei, aceasta fiind condusa de aceeasi persoana ca si pana acum. Singura diferenta fata de momentul achizitiei este ca cei doi fosti actionari ai Global Finance& Leasing nu mai au niciun rol in managementul companiei, ceea ce este logic din moment ce si-au vandut actiunile detinute", a explicat Delva.
In luna decembrie, Fortis Lease a aprobat demisia lui Ion Bazac din functia de presedinte al Consiliului de Administratie si a lui Serban Roibu din functia de administrator delegat, pozitiile libere fiind ocupate de Patrick Vandeputte si de Yves Rene Georges Mehaudens.
In acelasi timp, noul actionar majoritar a hotarat ca Marilena Cazanaru va continua sa conduca operatiunile Global Finance&Leasing si dupa preluare.
"Politica noastra este ca in toate tarile in care vrem sa facem leasing sa avem un birou local. Este suficienta o companie de leasing si de aceea nu planuim sa facem o alta achizitie. Nu cred ca in Romania trebuie sa deschidem alte birouri, ci poate doar sa angajam oameni noi", a afirmat Delva. Pe viitor, cei de la Fortis Lease intentioneaza sa angajeze in cadrul Global Finance& Leasing personal specializat pe vanzari europene, specializare care nu era necesara inainte de preluare intrucat compania nu avea acoperire internationala.
"Avem clienti din toata Europa care au subsidiare in Romania si vrem sa-i avem clienti si in Romania. In principal, vom avea trei tipuri de clienti: companii europene care au subsidiare in Romania, producatori europeni care au unitati de productie in Romania si producatori romani. Avem trei unghiuri diferite", a mai spus Delva.
Portofoliul Fortis Lease la nivel global este format in proportie de 32% din leasing imobiliar si 37% din leasing auto si pentru toate vehiculele cu roti.
Compania nu intentioneaza insa sa pastreze aceleasi proportii si pe piata din Romania, incercand sa se adapteze la cerintele pietei.
"Nu ne vom axa pe toate tipurile de leasing, ci vom opera in functie de cerintele pietei, dar vom veni cu easset knowledgee, cum ar fi, de exemplu, leasingul unui vagon de tren sau al unei locomotive, tipuri de servicii mai putin familiare pietei romanesti", a explicat Delva.
Fortis nu este singurul grup financiar puternic la nivel international care a intrat pe piata romaneasca prin sectorul companiilor nonbancare, KBC achizitionand la sfarsitul anului trecut compania Romstal Leasing, cea mai mare firma de leasing independenta de pe piata, si brokerul de asigurari Ink Insurance Broker in cadrul unei tranzactii in valoare de 70 mil. euro.
Ramane de vazut daca Fortis va face in cele din urma si o miscare pe piata serviciilor bancare, dupa ce in 2005 a concurat pentru preluarea BCR. Fortis detine o participatie majoritara la banca portugheza Millennium BCP, care se pregateste sa intre pe piata locala in toamna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO