ZF 24

Nuclearelectrica a semnat un acord cu SACE, agenţia de credit la export a Italiei, şi compania Ansaldo Nucleare pentru dezvoltarea şi finanţarea retehnologizării Unităţii 1 CNE Cernavodă şi Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavodă

Nuclearelectrica a semnat un acord cu SACE, agenţia de...

Autor: Roxana Rosu

15.02.2024, 16:42 182

Nuclearelectrica a semnat astăzi, la Roma, un Memorandum de Înţelegere cu SACE, agenţia de credit la export şi grup de asigurări şi finanţare din Italia, controlat direct de Ministerul Economiei şi Finanţelor, şi compania italiană Ansaldo Nucleare pentru a avansa dezvoltarea şi finanţarea retehnologizarii Unităţii 1 CNE Cernavoda şi  Unităţilor 3 şi 4 CNE Cernavoda.

La eveniment au participat ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi ministrul pentru Intreprinderi şi Made in Italy, Adolfo Urso.

Grupul Ansaldo Energia, lider internaţional în domeniul producţiei de energie electrică şi actor cheie al tranziţiei energetice, este o companie controlată de CDP Equity, Gruppo Cassa Depositi e Prestiti. Grupul Ansaldo Energia poate furniza componente (turbine cu gaz, turbine cu abur, generatoare), instalaţii la cheie şi cele mai inovatoare soluţii de servicii de asistenţă pentru piaţa de generare a energiei electrice. De asemenea, este activă în sectorul nuclear - de la fuziune la gestionarea deşeurilor.

Ansaldo Nucleare si-a exprimat interesul pentru furnizarea de servicii de inginerie şi management de proiect, achiziţia, instalarea şi punerea în funcţiune a componentelor şi sistemelor, în principal pentru partea  clasică a centralei de la Cernavodă, necesare pentru finalizarea şi punerea în funcţiune atât a proiectului Unităţii 1, cât şi a Unităţilor 3 şi 4.

SACE si-a exprimat interesul de a susţine finanţarea celor doua proiecte ale Nuclearelectrica cu până  la 2 miliarde euro.

"Retehnologizarea Unităţii 1 a centralei nucleare de la Cernavoda şi finalizarea Unităţilor 3 şi 4 vor conduce după 2031 la generarea a aproximativ 66% din energia curată a României, cu un impact semnificativ asupra decarbonizării prin evitarea a 15 milioane de tone de CO2 pe an. Având în vedere că energia nucleară este o sursă disponibilă 24/7, cu un factor de capacitate de peste 90%, investiţiile de extindere a capacitatii nucleare ale Nuclearelectrica vor aduce mari beneficii pe termen lung pentru securitatea energetică, fiabilitatea şi dezvoltarea socio-economică a lanţului valoric al României, de la creşterea lanţului de furnizori români până la crearea de locuri de muncă şi o nouă generaţie de specialişti în domeniul nuclear. Parteneriatul nostru cu Ansaldo Nucleare reprezintă o cooperare de lungă durată bazată pe performanţă şi profesionalism, care datează încă de la începutul punerii în funcţiune a Unităţii 1. Prin urmare, aşteptăm cu nerăbdare să continuăm acest parteneriat pentru noile unităţi. Apreciem foarte mult aderarea SACE la acest Memorandum de Înţelegere şi nivelul de încredere acordat capacitatilor de producţie de energie nucleară din România.", a declarat Cosmin Ghiţă, Director General Nuclearelectrica.

Proiectul de retehnologizare a Unităţii 1 se află în cea de-a doua fază de implementare, care include asigurarea resurselor financiare pentru realizarea proiectului de retehnologizare, pregătirea executării activităţilor identificate şi definite în faza I şi obţinerea tuturor aprobărilor şi avizelor necesare pentru implementarea proiectului. Până în prezent, proiectul a progresat prin încheierea de contracte pentru servicii de inginerie, fiind semnat un contract în valoare de 781 de milioane CAD cu Candu Energy şi Canadian Commercial Corporation ("CCC") pentru furnizarea de scule şi componente pentru reactoare.   În prezent, se află în proces de finalizare procedura aferenta Acordului cadru pentru servicii de management de proiect si asistenţă tehnică, necesare pentru pregătirea şi implementarea Proiectului de Retehnologizare  a Unităţii 1 de la CNE Cernavodă.

Proiectul unităţilor 3 şi 4 se află în prima fază, care acoperă operaţionalizarea EnergoNuclear, compania de proiect, contractarea de servicii de asistenţă tehnică şi juridică şi contractarea de servicii de inginerie pentru actualizarea documentaţiei tehnice şi de securitate nucleară necesare pentru continuarea proiectului. EnergoNuclear a fost re-operaţionalizată în septembrie 2021, posturile critice din punct de vedere tehnic fiind ocupate şi a fost încheiat un contract de servicii de inginerie cu Candu Energy privind reevaluarea structurilor, încorporând îmbunătăţiri de proiect din perspectiva securităţii nucleare.

"Suntem extrem de mulţumiţi de acest acord, care ne permite să ne consolidăm colaborarea cu SNN, un partener istoric cu care avem o relaţie de încredere care durează de peste 40 de ani", a declarat Daniela Gentile, CEO al Ansaldo Nucleare. "Datorită SACE, putem pune expertiza noastră în slujba creşterii şi dezvoltării României, cu beneficii pentru întregul lanţ de aprovizionare cu energie din Italia".

 "Suntem încântaţi să fim o parte activă a sprijinului acordat de Italia programului nuclear românesc. Intervenţia noastră va sprijini Ansaldo Nucleare şi, odată cu aceasta, întregul lanţ de aprovizionare nucleară italian", a declarat Filippo Giansante, preşedintele SACE.

Nuclearelectrica SA (SNN) este compania naţională de energie electrică, termică şi combustibil nuclear din România, la care statul român detine 82,49% din acţiuni, iar ceilalţi acţionari 17,50%, după listarea la bursă în 2013.

 "Potrivit raportului Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), se aşteaptă ca producţia globală de energie nucleară să depăşească recordul anterior stabilit în 2021 cu aproape 3% pe an, în medie.  În plus, studiul arată că producţia record de energie electrică din surse cu emisii reduse de gaze cu efect de seră - care include energia nucleară şi cea din surse regenerabile - va acoperi întreaga creştere a cererii globale în următorii trei ani. Se preconizează că sursele cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, care vor reduce rolul combustibililor fosili în producţia globală de electricitate, vor reprezenta aproape jumătate din producţia globală de electricitate până în 2026, faţă de 39% în 2023", a mai spus Cosmin Ghiţă.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO