ZF 24

Noul lider al Turciei, care l-a învins pentru a treia oară pe Erdogan: Ekrem İmamoğlu a câştigat alegerile locale în marile oraşe din Turcia

Noul lider al Turciei, care l-a învins pentru a treia...

Autor: Andrei Şerbănescu

01.04.2024, 14:37 601

Principalul partid de opoziţie din Turcia a revendicat victoria în Istanbul şi Ankara în alegerile locale, provocând cea mai mare înfrângere a preşedintelui Recep Tayyip Erdogan şi a Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AK) în mai bine de două decenii, raportează Al Jazeera.

Cu peste 95% din urnele de vot deschise duminică la Istanbul, primarul Ekrem Imamoglu, din partea Partidului Republican al Poporului (CHP), a declarat că l-a învins pe candidatul Partidului AK, aflat la guvernare, cu peste un milion de voturi.

„Cei care nu înţeleg mesajul naţiunii vor pierde în cele din urmă", a declarat duminică Imamoglu, un fost om de afaceri, în faţa a mii de susţinători.

„În această seară, 16 milioane de cetăţeni din Istanbul au trimis un mesaj atât rivalilor noştri, cât şi preşedintelui."

În capitala Ankara, primarul CHP, Mansur Yavas, a revendicat victoria asupra rivalului său, salutând rezultatul ca pe un „mesaj clar pentru cei care conduc această ţară".

CHP a fost în avantaj şi în Izmir, al treilea oraş al Turciei.

În total, CHP s-a impus în 36 din cele 81 de provincii ale Turciei, a raportat agenţia de stat Anadolu.

Susţinătorii opoziţiei s-au adunat la Istanbul pentru a sărbători rezultatele, zeci de mii de persoane aprinzând torţe şi fluturând steaguri turceşti.

La alegerile locale anterioare din 2019, Imamoglu a câştigat cursa pentru primăria Istanbulului, dându-i lui Erdogan şi Partidului AK cea mai mare lovitură electorală de până atunci. Această înfrângere a atins, de asemenea, o notă personală pentru Erdogan, care s-a născut şi a crescut cel mai mare oraş al Turciei, fiind primarul acestuia în anii 1990.

Alegerile locale de duminică reprezintă o nouă lovitură pentru preşedintele care îşi propusese să preia din nou controlul asupra acestor zone urbane.

Aproximativ 61 de milioane de persoane au putut vota duminică pentru primarii din cele 81 de provincii ale Turciei, precum şi pentru membrii consiliilor provinciale şi alţi oficiali locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO