ZF 24

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Deficitul de cont curent şi deficitul fiscal sunt probleme pe care ţara trebuie să le rezolve în perioada următoare, nu prin politica monetară, ci printr-un mix de politici. Ajustarea fiscală trebuie făcută, este esenţială

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: Deficitul de cont...

Autor: Claudia Medrega

12.05.2023, 12:39 449

România este singura ţară din Uniunea Europeană aflată în procedura de deficit excesiv, astfel că ajustarea fiscală trebuie făcută, fiind esenţială, deficitul fiscal şi deficitul de cont curent sunt probleme pe care ţara trebuie să le rezolve în perioada următoare, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

“Ajustarea fiscală trebuie făcută, este esenţială. România trebuie să iasă din deficitul excesiv. Suntem singura ţară din UE cu deficit execesiv şi acest lucru costă şi bugetul, costă şi ţara. Nu este simplu din punct de vedere economic şi social să faci o normalizare a situaţiei impozitării, când ai atât de multe excepţii pe fiscalitate. Se revine la normal. Problema nu este nici la noi şi nici la tehnicieni, problema este politică: cum discuţi cu societatea ca să nu creezi alte probleme sociale şi politice. Noi am colabarat foarte bine cu Guvernul şi stabilitatea politică ne-a ajutat foarte mult şi ne va ajuta în continuare. Dar nu ne permitem să dăm soluţii”, a declarat guvernatorul BNR la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.

El a arătat că deficitul de cont curent şi deficitul fiscal sunt probleme pe care ţara trebuie să le rezolve în perioada următoare. “Trebuie să le rezolvăm ca ţară, şi nu prin politică monetară, ci printr-un mix de politici”.

Prima încă ridicată de risc a României nu este legată de situaţia monetară şi a inflaţiei, ci este legată de situaţia fiscală a ţării, a competat Isărescu.

“Acolo trebuie să dăm bătălia. Suntem singura ţară din UE în procedura de deficit execesiv. Vedem cât de mare se face corecţia. Avem o îmbunătăţire sensibilă a primei de risc, dar suntem peste Ungaria, care are şi inflaţia mai mare. Suntem în concurenţă cu ţările vecine, prima de risc este mult mai mare faţă de Polonia şi Cehia. Şi, în funcţie de prima de risc, care nu ne bucură că este încă mare, se stabilesc dobânzile la împrumuturile României de pe pieţele financiare externe, care sunt în continuare mari”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO