ZF 24

Motorul de căutare Yandex, numit adesea „Google-ul Rusiei”, îşi va vinde operaţiunile din ţară pentru 5 miliarde de dolari din cauza războiului din Ucraina

Motorul de căutare Yandex, numit adesea „Google-ul...

Autor: Andrei Şerbănescu

05.02.2024, 13:28 1368

Yandex, compania numită adesea „Google-ul Rusiei", a fost de acord să îşi vândă operaţiunile din această ţară printr-o tranzacţie în numerar şi acţiuni în valoare de 475 de miliarde de Rbs (5,2 miliarde de dolari), în timp ce încearcă să îşi asigure viitorul în urma războiului din Ucraina, scrie Financial Times.

Vânzarea de către compania mamă a Yandex, anunţată luni, către un consorţiu de investitori ruşi va duce, de asemenea, la desprinderea de către grup a unora dintre principalele sale proiecte internaţionale.

Mişcarea vine în urma unor negocieri îndelungate de 18 luni cu Kremlinul cu privire „exodul” unui activ rusesc important din punct de vedere strategic, extrăgând în acelaşi timp o anumită valoare pentru acţionarii săi cu sediul predominant în Occident.

Aceste discuţii au început după ce Vladimir Putin a ordonat invazia Ucrainei. Războiul a bulversat Yandex, care avea ambiţia de a deveni un gigant global al internetului şi care a avut o capitalizare de piaţă de 30 de miliarde de dolari la apogeu. Mii de angajaţi au fugit din ţară, în timp ce investitorii străini şi partenerii cheie s-au distanţat de compania rusă.

Preţul de vânzare „reflectă un discount obligatoriu de cel puţin 50%" faţă de „valoarea justă", conform normelor guvernamentale ruseşti privind ieşirile companiilor occidentale, a declarat compania mamă a Yandex.

Potrivit agenţiei ruse de presă Interfax, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Putin, a declarat: „Yandex este unul dintre campionii naţionali ai economiei în domeniul tehnologiilor de vârf şi una dintre cele mai mari companii care operează pe teritoriul nostru. Este important pentru noi ca această firmă să continue să lucreze în ţară".

Cofondatorul Yandex, Arkady Volozh, care se află sub incidenţa sancţiunilor UE, s-a mutat în Israel în 2014, devenind ulterior unul dintre puţinii oameni de afaceri ruşi care s-au pronunţat împotriva războiului. 

Yandex l-a recrutat pe fostul ministru de finanţe Alexei Kudrin, unul dintre confidenţii de lungă durată ai lui Putin, pentru a ajuta la încheierea acordului cu Serghei Kirienko, şeful politicii interne a Kremlinului.

În cadrul acordului, activitatea din Rusia a Yandex, care reprezintă 95% din veniturile, activele şi angajaţii grupului, va fi deţinută de un consorţiu care include membri ai conducerii companiei, aceştia fiind implicaţi în acelaşi timp şi în conducerea Argonaut, un fond deţinut în ultimă instanţă de compania petrolieră Lukoil.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO