ZF 24

Morgan Stanley renunta la piata romaneasca

17.03.2009, 20:49 543

Banca americana Morgan Stanley a iesit de pe piata romaneasca de brokeraj renuntand la tranzactia prin care a cumparat pachetul majoritar de actiuni al companiei intermediere bursiera HTI Valori Mobiliare.

Banca va returna actionarului majoritar anterior al HTI, Daniel Tepes pachetul de actiuni pe care l-a preluat la finalul anului 2007, au declarat pentru ZF surse din piata de capital. Tepes nu a putut fi contactat marti pentru a comenta aceste informatii. Reprezentantii Morgan Stanley nu au raspuns imediat la solicitarea ZF.

Morgan Stanley era in mod direct si prin intermediul HTI cel mai mare actionar al Bursei de Valori Bucuresti, cu o detinere de 5,5%. Banca a scos la vanzare pachetul de 2,7% din actiunile pe care le detinea in mod direct la finalul anului trecut, insa oferta de vanzare nu a reusit sa vanda pachetul de actiuni. Un alt pachet de 2,8% din BVB este detinut de HTI. Societatea de brokeraj este si cel mai mare actionar al Bursei de la Sibiu, unde detine direct 8% din capital, dar detinerea ajunge la circa 15% impreuna cu persoanele implicate, conform ultimelor informatii disponibile.

Impunerea de conditii de performanta dupa preluare de catre noul proprietar a fost utilizata in cadrul unora din tranzactiile de preluare a unor alte companii locale de brokeraj, conform informatiilor din piata. Acesta ar putea fi motivul pentru care tranzactia de preluare a HTI a revenit la proprietarul initial.

Pe de alta parte, Morgan Stanley s-a confuntat cu probleme financiare majore anul trecut pe piata americana pe fondul crizei financiare. Banca a fost nevoita sa renunte la statutul de banca de investitii, devenind banca comerciala pentru a se putea salva. Actiunile Morgan Stanley au pierdut 65% din valoare de la mijlocul anului 2007 cand a inceput actuala criza financiara.

Morgan Stanley a intrat pe piata romaneasca in anul 2007 cand aceasta era pe crestere puternica, dar ulterior atat valoarea actiunilor si a tranzactiilor de pe piata s-a redus puternic.

HTI ocupa locul 30 dupa tranzactiile realizate la Bursa de Valori Bucuresti anul acesta cu o valoare a tranzactiilor intermediate de sub 2 milioane de euro in primele doua luni ale anului.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO