ZF 24

Monitorul de Neamt: micii producatori isi vand cota de lapte pe Internet

16.12.2007, 18:04 60

Micii fermieri din Neamt isi vind cota de lapte la mica publicitate, inclusiv on-line. De cind interdictia de vinzare a cotei de lapte a fost ridicata, multi nemteni s-au grabit sa scape de ea, la pretul de 0,8 euro/litrul, cu mult sub valoarea la care se preconizeaza ca va ajunge cota de lapte.
"Vind cota lapte 35.000 l, pret avantajos" este numai unul din sutele de anunturi on-line prin care agricultorii nemteni se grabesc sa scape de cota. Motivele care-i imping pe oameni sa vinda, uneori la pachet cu vaca, este pretul mic oferit de procesatori si neputinta de a mulge conform normelor UE.
Pe pagina anunturi-agricole.ro sint peste 400 de anunturi de vinzare a cotei de lapte. Destule sint pornite din spatiul virtual al Neamtului.
"Procesatorii nu dau mai mult de cinci mii de lei pe kil. E un pret in bataie de joc, iar eu nu mai are rost sa pierd timpul. Vreau sa vind cota, vind si vacile, scap de o grija si de o bataie de cap", zice unul dintre comercianti.
Mihai Apetrei, directorul APIA Neamt, spune ca e normal ca oamenii sa-si vinda cota de lapte. "Potrivit reglementarilor europene si a ordinului ministrului, ai voie sa lasi cota ca mostenire, ai voie s-o vinzi, s-o inchiriezi. Nu s-a facut pina acum nici o tranzactie oficiala pentru ca se asteapta ca aceasta cota sa treaca la APIA, sa fie semnat protocolul cu Agentia Nationala de Reproductie in Zootehnie. In general, pe litru de lapte, in Uniunea Europeana se plateste cam 1 - 1,2 lei. Nevoia ii impinge pe oameni sa-si vinda cota de lapte. Daca au o vaca - doua si nu au aparat de muls, laptele nu corespunde normelor ca numar de germeni sau stare de sanatate. Atunci, nu primesc nici macar subventia de 30 de bani pe litru, iar procesatorii nu le mai cumpara laptele. Deja, procesatorii au inceput sa-si aleaga producatorii cu care colaboreaza si de la care se aprovizioneaza cu lapte, pentru ca si ei, la rindul lor, trebuie sa iasa pe piata cu produse conforme din punct de vedere calitativ", spune seful Agentiei judetene de Plati si Interventii in Agricultura.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO