ZF 24

Monica Iancu, partener Bondoc si Asociatii: Ce ne dorim de la 2025 ar fi previzibilitatea. Cu cât se ştiu mai devreme noile reguli, cu atât piata va merge mai bine

ZF Power Summit 2024

Monica Iancu, partener Bondoc si Asociatii: Ce ne dorim...

Autor: Roxana Rosu

27.02.2024, 15:38 101

Piata are nevoie de predictibiltitate şi cu cât se ştiu mai devreme noile reguli din schema de compensare cu atât va fi mai bine pentru toată lumea, a declarat Monica Iancu, partener Bondoc si Asociatii în cadrul conferintei ZF Power Summit 2024.

Ce ne dorim de la 2025 ar fi previzibilitatea. Cu cât se ştiu mai devreme regulile, cu atât piata va merge mai bine. În acest entuziasm al proiectelor noi, lăsăm uneori partea de market design deoparte, despre cum trebuie închegate contractele, despre comportamente”.

O altă modificare este legată de Directiva pe regenerabile 3, care a fost aprobată la nivelul UE şi trebuie implementată la mijlocul acestui an şi în România.

”Noua legislatie ar trebui să aducă nişte norme tranzitorii, inclusiv garantiile, ce se întâmplă cu proiectele aflate în curs, din care mare parte nu sunt fezabile. Dar fără a afecta proiectele bune, care trebuie să se facă. Normele tranzitorii sunt esentiale şi ele cam lipsesc din Directiva de acum. S-ar putea să vedem nişte schimbări importante în perioada următoare”

Ce a mai spus Monica Iancu:

Pe anumite sectoare regulamentele sunt clare, pe stocare de exemplu. Si probabil vom vedea şi proiecte pe această zonă. Pe alte zone, lucrurile sunt mai lente, poate piata nu e destul de dezvoltată pentru a  atrage investitii, cum este piata de hydrogen. Există şi un plan de actiune şi e lar trebui urmărit. De la reconversie profesională pâmă la consum şi autorizatii. Pe anumite zone avem planurile clare.

Pe offshore termenele mi se pare foarte ambitioase, pe zona de legislatie secundară. Chiar dacă nu inventăm noi roata.

Mi-aş dori să văd acea Strategie Natională şi corelarea ei cu PNIESC. Mi se pare essential pentru că alfel nu poti lcura la firul ierbii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO