ZF 24

Molson Coors - StarBev (Bergenbier), o tranzacţie de 2,65 mld. euro pentru nouă berării

Molson Coors - StarBev (Bergenbier), o tranzacţie de...

Autor: Ioana David

01.05.2013, 18:14 2749

Vara anului 2012 a fost „încinsă“ de tranzacţia de pe piaţa berii prin care gigantul canadian Molson Coors a preluat StarBev, proprietarul fabricii Bergenbier.

Canadienii au fost nevoiţi să scoată din buzunar 2,65 mld. euro pentru nouă berării (în Cehia, Serbia, Croaţia, România, Bulgaria, Ungaria, Muntenegru, la care se adaugă brandurile vândute în Bosnia – Herzegovina şi Slovacia), una dintre cele mai importante pieţe fiind România. Preţul de achiziţie reprezintă un mutiplu de aproximativ 11 al EBITDA, a anunţat Molson Coors la momentul semnării dealului. Ei au cumpărat StarBev de la fondul de investiţii CVC Capital Partners, iar pe lista celor interesaţi se crede că s-au mai numărăt şi Asahi, Carlsberg, SABMiller şi Heineken. Ultimii trei au operaţiuni în România.

ZF a estimat businessul local al StarBev la peste 300 mil. euro.

În portofoliul Bergenbier se găsesc brandurile Bergenbier, Noroc, Staropramen, Stella Artois, Beck’s şi Löwenbräu, compania deţinând o singură unitate la Ploieşti.

„Procesul de integrare a început imediat după preluare, în luna iunie 2012, şi a presupus alinierea la politicile grupului Molson Coors referitoare la sistemul şi standardele de raportare, evidenţă contabilă, supply chain, servicii IT etc. şi au fost îndreptate către realizarea unor sinergii la nivel de grup, cuvântul-cheie fiind eficientizarea tuturor operaţiunilor din cadrul noii structuri.

Acest proces este încă în desfăşurare şi se realizează treptat, fiind multe departamente implicate. Procesul nu este neobişnuit, fiind etape normale ulterioare oricărei tranzactii de acest fel“, au spus reprezentanţii Bergenbier.

După finalizarea achiziţiei, StarBev a devenit divizia Molson Coors Central Europe condusă de Mark Hunter.

Aproape de finalul anului schimbările au ajuns şi în România, unde preşedinte a fost numit Lucian Ghinea. Ghinea a ocupat mai multe funcţii în cadrul companiei de-a lungul timpului, ultima fiind cea de financial controller în cadrul Molson Coors Central Europe (fostul StarBev). Compania spune însă că schimbarea de conducere nu are nicio legătură cu noul acţionar.

„Modificări importante în structura operaţională a companiei Bergenbier S.A. nu au avut loc ca urmare a tranzacţiei la nivel mondial, când Molson Coors Brewing Company a preluat operaţiunile grupului Starbev. Nu au fost schimbări neprevăzute în structura de management şi nici modificări de personal (…)“, au mai spus reprezentanţii Bergenbier.

Odată cu această tranzacţie, canadienii au ajuns să deţină în România o companie cu o cifră de afaceri de 448,9 mil. lei (105,9 mil. euro), pierderi de 20,8 mil. lei (4,9 mil. euro) şi 573 angajaţi (date pentru anul 2011, existente pe site-ul Ministerului de Finanţe).

„Procesul de integrare a început imediat după preluare, în luna iunie 2012, şi a presupus alinierea la politicile grupului Molson Coors referitoare la sistemul şi standardele de raportare, evidenţă contabilă, supply chain, servicii IT etc. şi au fost îndreptate către realizarea unor sinergii la nivel de grup, cuvântul-cheie fiind eficientizarea tuturor operaţiunilor din cadrul noii structuri.Acest proces este încă în desfăşurare şi se realizează treptat, fiind multe departamente implicate.“, reprezentanţii Bergenbier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO