ZF 24

MISTERUL monumentului Stonehenge dezvăluit de noile descoperiri

Autor: Octavian Calei

13.10.2012, 19:18 2696

Cercetătorii englezi au descoperit recent, cu ajutorul unei tehnologii 3D avansate, noi informaţii cu privire la scopul îndelung controversat al monumentului misterios din Marea Britanie, Stonehenge-ul, informează Daily Mail.

Studiul efectuat cu tehnologia laser 3D de ultimă generaţie a scos la iveală 71 de imagini invizibile pentru ochiul liber din cauza suprafeţelor degradate în timp şi au arătat importanţa traiectoriei luminii apusului de soare din timpul iernii pentru monument.

Blocurile de piatră de o calitate superioară au fost aşezate acolo unde razele soarelui bat cel mai puternic în timpul solstiţiului de iarnă, atunci când soarele apune.

Scanarea cu laser a scos la iveală cioplituri din preistoric, lovituri de unelte care datează din Epoca de Bronz pe cinci dintre pietrele monumentului. Urmele de prelucrare a blocurilor de piatră din Epoca de Bronz Timpurie nu pot fi observate cu ochiul liber. Pentru descoperirea lor, cercetătorii au analizat date care ocupă 850 de gigabytes de spaţiu digital, cât ar încăpea pe 180 de discuri DVD normale.

Analizele detaliate ale datelor culese de English Heritage, instituţie de stat a guvernului englez, au găsit imagini ce fuseseră sculptate pe una dintre pietre. Acest lucru a fost realizat prin îndepărtarea stratului de la suprafaţă de 1-3 milimetri afectat de vreme.



Diversele tehnici utilizate au mai arătat că pe lângă poziţionarea monumentului pe axa solstiţiului de vară şi a celui de iarnă, locaţia pietrelor mai bine finisate scot în evidenţă faptul că aleea procesiunilor era situată în partea de nord est. Crusta maronie şi întunecată a pietrelor dinspre nord est fusese îndepărată de către constructori pentru a aduce la suprafaţă culoarea mai deschisă, care crea un efect vizual deosebit în lumina soarelui. De asemenea, aceste pietre au dimensiunile cele mai mari şi uniforme, iar buiandrugii de deasupra sunt cel mai bine lucraţi în comparaţie cu celelalte blocuri de piatră.

Pietrele care flanchează axa nord est - sud vest au fost lucrate cel mai atent pentru a obţine spaţiile libere cele mai drepte.

"Noile dovezi spectaculoase nu doar confirmă importanţa aliniamentului solstiţial de la Stonehenge, ci arată fără echivoc că procesiunile aveau loc întotdeauna dinspre nord est, urcând pe drum în direcţia apusului din timpul solstiţiului de iarnă", a spus Clive Ruggle, profesor de la Universitatea Leicester.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO