ZF 24

Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,7 miliarde de lei plătind dobânzi cuprinse între 1,93% şi 4,23%

Ministerul Finanţelor a împrumutat 1,7 miliarde de lei...

Autor: Marius Oncu

28.07.2014, 16:50 132

Trezoreria a primit oferte de peste 2,1 miliarde de lei pentru certificatele de trezorerie, de două ori mai mult faţă de suma programată, de 1 miliard de lei.

Randamentul mediu obţinut s-a situat la 1,93% pe an, faţă de 2,07% pe an în a doua jumătate a lunii iunie, când statul a vândut certificate de trezorerie pe şase luni în valoare de 500 de milioane de lei.

Pentru obligaţiunile cu scadenţă în 2025 au fost depuse oferte de 1,4 miliarde de lei, de aproape trei ori suma vizată, de 500 de milioane de lei.

Randamentul mediu s-a situat la 4,23% pe an.

Marţi urmează o nouă redeschidere a emisiunii, printr-o licitaţie suplimentară în cadrul căreia Finanţele vor accepta numai oferte necompetitive, la randamentul rezultat în urma licitaţiei de luni. Suma vizată prin licitaţia suplimentară este de 75 de milioane de lei.

Finanţele au atras de la începutul lunii iulie din piaţa internă 4,42 miliarde de lei, prin vânzarea de obligaţiuni cu maturităţi la trei, cinci, şapte şi zece ani, precum şi de certificate de trezorerie pe 12 luni.

Ministerul Finanţelor avea stabilită ca ţintă suma de 4,105 miliarde lei din piaţa internă prin vânzarea de titluri de stat în luna iulie, în care sunt înregistrate scadenţe la două emisiuni de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat cu o valoare cumulată de 6,8 miliarde lei.

De la începutul anului, Ministerul Finanţelor a împrumutat din piaţa internă 25,738 miliarde lei şi 678,7 milioane euro prin vânzare de titluri de stat. La aceste împrumuturi se adaugă sume atrase de pe pieţele internaţionale, respectiv 2 miliarde dolari şi 1,25 miliarde euro, prin trei emisiuni de obligaţiuni cu maturităţi de 10 şi 30 de ani.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO