ZF 24

Miliardarul din domeniul tech Mike Cannon-Brookes se concentrează pe finalizarea unui proiect care va exporta energie verde din Australia în Singapore. Proiectul presupune punerea în funcţiune a unei ferme solare în nordul Australiei şi a unui cablu submarin de 4.200 de kilometri

Miliardarul din domeniul tech Mike Cannon-Brookes se...

Autor: Andrei Şerbănescu

07.09.2023, 15:28 422

Miliardarul Mike Cannon-Brookes face noi progrese în ceea ce priveşte planurile de a exporta energie curată din Australia către Singapore prin intermediul unui cablu submarin de 4.200 de kilometri, după ce a preluat controlul proiectului blocat, raportează Bloomberg.

Grok Ventures a lui Cannon-Brookes a finalizat achiziţia SunCable din administrare şi avansează discuţiile cu autorităţile din Singapore şi Indonezia, a declarat joi firma de investiţii. Planurile revizuite prevăd construirea unei fabrici de producţie pentru cabluri submarine de înaltă tensiune care să deservească atât proiectul, cât şi dezvoltările de transport de energie la nivel global.

Planul „are toate părţile componente pentru a face posibilă următoarea mare iniţiativă australiană de infrastructură", a declarat Cannon-Brooks. „Există avantaje uriaşe atât pentru Australia, cât şi pentru vecinii noştri".

În cadrul unei prime etape, o vastă fermă solară din Teritoriul de Nord al Australiei - care, potrivit previziunilor Grok, va deveni cea mai mare din lume - ar furniza cel puţin 900 de megawaţi - într-o primă instanţă - pentru alimentarea cu energie electrică a industriei locale din jurul oraşului Darwin şi 1,7 gigawaţi pentru export către Singapore. Proiectul îşi propune să adauge ulterior încă 3 gigawaţi pentru clienţii australieni. 

SunCable a fost prezentat ca fiind una dintre soluţiile pentru a ajuta economiile asiatice dominate de combustibili fosili - în special cele care dispun de spaţiu limitat pentru parcuri solare şi eoliene - să treacă la surse de energie electrică mai puţin poluante. Dezvoltatorii iniţiali au considerat propunerea ca făcând parte dintr-o potenţială super-reţea care se întinde din Japonia până în India.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO