ZF 24

Mihai Precup, secretar de stat la cancelaria premierului: „Guvernul României şi-a asumat prin PNRR să listeze încă 3 companii până în 2026”

Conferinţa ZF Piaţa de Capital 2023

Mihai Precup, secretar de stat la cancelaria premierului:...

Autor: Valeriu Dănilă

22.09.2023, 10:22 336

„Listarea Hidroelectrica a fost un proiect de ţară pe care am reuşit să-l ducem împreună cu toţii la capăt şi să facem cea mai mare listare din istoria Europei de Est. Este un semn de încredere pe care investitorii l-au arătat faţă de piaţa de capital”, a explicat Mihai Precup, secretar de stat la cancelaria prim-ministrului, în cadrul conferinţei ZF Piaţa de Capital 2023.

Îmi doresc să văd acest transfer de încredere către celelalte companii de stat, pentru că avem companii bune. Sunt 216 companii de stat din care 9% sunt listate astăzi pe BVB. Acestea generează 7% din PIB-ul României. Companiile listate respectă cele mai înalte standarde de performanţă corporativă.

Guvernul României şi-a asumat să listeze încă 3 companii până în 2026, prin PNRR. Este un exerciţiu pe care trebuie să-l facem cu OECD pentru a indetifica cele 3 companii.

Ce a mai declarat Mihai Precup:

Statul a jucat un rol important în ceea ce priveşte dezvoltarea pieţei de capital prin listările de titluri de stat. Din iulie 2021 până în decembrie 2022 statul a reuşit să adune 15 miliarde de lei.

Cred că sistemul de impozitare a câştigurilor de pe piaţa de capital a fost unul foarte avantajos, 1% pentru deţineri peste 3 ani, 3% pentru deţineri sub un an. Ne aflăm pe o scenă competitivă la nivel european.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO