ZF 24

Merrill Lynch, Goldman Sachs şi japonezii de la Nomura şi Daiwa intră pe lista dealerilor prin care România poate plasa bonduri pe piaţa externă

Merrill Lynch, Goldman Sachs şi japonezii de la Nomura...
20.01.2014, 15:07 524

Ministerul Finanţelor a dublat numărul băncilor internaţionale selectate ca potenţiali dealeri pentru emisiunile de bonduri făcute de România pe pieţele internaţionale de capital, în prezent având o listă de 16 nume la care poate apela în cadrul programului de finanţare cu plafon de 15 mld. euro valabil până în 2016.

O mare surpriză este selectarea puternicei bănci americane Merrill Lynch, care nu mai avusese de multă vreme angajamente locale după o serie de episoade controversate din anii ’90, inclusiv din 1998-1999 când se vorbea despre riscul intrării în incapacitate de plată, iar banca a avut o poziţie adversă României.

De asemenea, pe noua listă a dealerilor apare un alt gigant american Goldman Sachs, care a făcut jocurile în procesul de listare a Romgaz inclusiv pe piaţa de la Londra.

Ministerul Finanţelor este din ce în ce mai interesat şi de piaţa asiatică, drept pentru care a selectat în echipa de dealeri băncile japoneze Nomura şi Daiwa. Anul acesta ar urma să fie organizat un roadshow de prezentare a României în faţa investitorilor asiatici care şi-au exprimat interesul pentru bondurile emise de Finanţe pe piaţa externă.

Pe lista dealerilor revine după o pauză lungă şi banca olandeză ING, care lucrase la începutul anilor 2000 la revenirea României pe piaţa internaţională de capital.

Alte nume noi sunt RBS şi Raiffeisen Bank International.

Arrangeri sunt în continuare Erste Group şi Societe Generale, grupurile care controlează primele două bănci din România – BCR şi BRD.

Lista completă a dealerilor este formată din Barclays, Citigroup, BNP Paribas, Daiwa, Deutsche, Erste, Goldman Sachs, HSBC, ING, JP Morgan, Merrill Lynch, Nomura, Raiffeisen, RBS, SocGen, UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO