ZF 24

Mercedes a ales Ungaria pentru subventiile de 160 mil. euro pe care le va primi

22.06.2008, 13:00 13

O subventie de aproape 40 miliarde de forinti (160 milioane euro) ar putea primi noua fabrica Mercedes din Ungaria, informeaza Protfolio.hu, citand cotidianul financiar Vlaggazdasag.

Conform primului ministru ungar, Ferencz Gyurcsany, aceasta este cea mai mare subventie ce poate fi acordata de catre statul ungar confom reglementarilor UE.

Conform site-ului maghiar, si Polonia a oferit pentru fabrica un pachet de subventii, in valoare de 38 milioane euro, care s-ar fi oglindit in reduceri ale taxelor si preturi acceptabile pentru terenul pe care ar fi fost construita fabrica.

Conform reglementarilor UE subventiile trebuie sa reprezinta un anumit procent din suma investita, in functie de nivelul de dezvoltare al regiunii ca si de sectorul industrial in care se face investitia. Astfel, faptul ca zona in care se afla orasul Kecskemet este una subdezvoltata, ca si faptul ca industria auto nu este unul din cele mai favorizate sectoare, au facut ca subventia sa reprezinte 22-25% din suma investita de constructorul auto Daimler (care se crede a fi de aproximativ 800 milioane euro).

Conform ziarului Napi Gazdasag, Daimler a ales orasul Kecskemet deoarece oferta ungara era mult mai favorabila decat cea poloneza, tinand cont de faptul ca in Ungaria costurile cu forta de munca sunt cu 30% mai mari decat cele din Polonia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO