ZF 24

McKinsey plăteşte încă 230 de milioane de dolari pentru soluţionarea cazurilor de supradoză cu opioide din SUA. Suma totală plătită de firma de consultanţă legată de presupusul rol al acesteia în „criza opioidelor” se ridică la 870 de milioane de dolari

McKinsey plăteşte încă 230 de milioane de dolari...

Autor: Andrei Şerbănescu

27.09.2023, 14:46 345

McKinsey va plăti încă 230 de milioane de dolari pentru a soluţiona majoritatea reclamaţiilor rămase în legătură cu vânzările de opioide, ceea ce ridică la peste 870 de milioane de dolari suma totală plătită pentru presupusul rol al companiei în „epidemia de supradoze” din SUA, scrie Financial Times.

Acordul încheiat cu o serie de oraşe, comitate şi districte şcolare trebuie aprobat de o instanţă în lunile următoare. Acesta urmează unor acorduri similare încheiate în februarie şi martie 2021 cu toate cele 50 de state americane, care au costat firma de consultanţă 641,5 milioane de dolari.

McKinsey a declarat că a ajuns, de asemenea, la un acord pentru a rezolva cererile de despăgubire înaintate de triburile nativilor americani şi că are pregătit un acord de principiu pentru a soluţiona cererile de despăgubire din partea terţilor plătitori, care rambursează cheltuielile de sănătate ale pacienţilor. Compania nu a precizat cât ar putea costa aceste acorduri.

Ca şi în cazul înţelegerilor anterioare, McKinsey nu a recunoscut nicio responsabilitate sau abatere. „Aşa cum am declarat anterior, continuăm să credem că activitatea noastră din trecut a fost legală şi negăm acuzaţiile contrare", a precizat compania într-o declaraţie.

Mii de procese intentate de municipalităţi, districte şcolare, triburi, părinţi şi alte persoane au fost consolidate într-o plângere colectivă audiată la tribunalul federal pentru Districtul de Nord din California.

Reclamanţii au susţinut că sfaturile oferite de McKinsey unor clienţi precum Purdue Pharma, producătorul OxyContin, au contribuit direct la criza opioidelor. Decesele cauzate de supradoze de droguri din SUA care implică opioidele eliberate pe bază de reţetă au crescut de cinci ori între 1999 şi 2017, potrivit Institutului Naţional pentru Abuzul de Droguri. 

Reclamanţii s-au bazat pe documente dezvăluite în litigii anterioare, care arătau modul în care consultanţii McKinsey îi îndemnau pe directorii Purdue să „supraalimenteze motorul de vânzări". Potrivit documentelor, consultanţii i-au încurajat pe directori să îndrepte reprezentanţii de vânzări către medicii cu antecedente de prescriere a unor cantităţi mari de opioide.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO