ZF 24

Martins Kazaks, membru al Consiliului guvernatorilor BCE, consideră că demararea prematură a campaniei de relaxare a ratelor dobânzilor ar fi cea mai mare eroare a băncii, întrucât ar putea duce la o revenire agresivă a inflaţiei în Europa

Martins Kazaks, membru al Consiliului guvernatorilor BCE,...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.01.2024, 13:41 83

Martins Kazaks, membru al Consiliului guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a îndemnat la răbdare în ceea ce priveşte stabilirea politicii monetare, avertizând că cea mai gravă eroare a BCE ar fi o relaxare prematură care ar permite inflaţiei să revină, scrie Bloomberg.

Deşi ratele dobânzilor „ar trebui să înceapă să scadă", în lipsa unor şocuri majore, BCE nu ar trebui să se grăbească să înceapă procesul de relaxare, a declarat oficialul leton pentru Maria Tadeo de la Bloomberg Television.

„Ar fi cu mult mai rău să începem acum campania de relaxare a ratelor decât să mai aşteptăm puţin", a declarat Kazaks vineri la Riga. "Dacă se porneşte prea devreme campania de scădere a ratelor, atunci există riscul ca inflaţia să înceapă să revină, fapt care va duce la o majorare şi mai agresivă a ratelor."

Comentariile vin la mai puţin de o zi după ce BCE a menţinut dobânda la depozite la nivelul record de 4% pentru a treia şedinţă consecutivă. În condiţiile în care preşedintele Christine Lagarde a ripostat mai puţin energic decât se aştepta împotriva pariurilor pieţei pentru demararea campaniei de reducere a ratelor încă din primăvară, investitorii şi-au intensificat pariurile pentru luna aprilie.

Traderii au ignorat avertismentul lui Kazaks, iar obligaţiunile şi-au extins câştigurile vineri dimineaţă. Pieţele monetare indică în continuare o probabilitate de aproape 90% de reducere cu un sfert de punct până în aprilie, fiind aşteptată o relaxare de 146 de puncte de bază pentru întregul an. 

La Vilnius, Gediminas Simkus, membru al Consiliului guvernatorilor, a declarat că, deşi este mai puţin optimist decât pieţele în ceea ce priveşte perspectiva unei reduceri a ratelor dobânzilor în aprilie, este deschis la minte şi va analiza datele care vor sosi în viitorul apropiat.

Între timp, colegul său croat, Boris Vujcic a subliniat că nu a existat o relaxare a tonului BCE în ceea ce priveşte campania de reducere a ratelor, spunând că nu a considerat că mesajele din conferinţa de presă a lui Lagarde au fost îndoielnice.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO