ZF 24

Mario Draghi, fostul preşedinte al BCE şi prim-ministru al Italiei ar putea ocupa funcţia de preşedinte al Consiliului European după retragerea lui Charles Michel

Mario Draghi, fostul preşedinte al BCE şi prim-ministru...

Autor: Andrei Şerbănescu

09.01.2024, 13:48 200

Planul lui Charles Michel de a demisiona anticipat din funcţia de preşedinte al Consiliului European a dat startul negocierilor pentru posturile de conducere din UE, fostul prim-ministru italian Mario Draghi fiind considerat de unii drept principalul candidat, scrie Financial Times.

Draghi, în vârstă de 76 de ani, a ocupat în trecut poziţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene, fiind în prezent o potenţială opţiune pentru a-i succeda lui Michel, au declarat pentru Financial Times oficiali şi diplomaţi ai UE.

Există posibilitatea ca în perioada următoare să fie ilustraţi şi alţi candidaţi pentru rolul de preşedinte al Consiliului European, care presupune prezidarea şi stabilirea agendei pentru summiturile liderilor UE.

Este dificil de prezis succesiunea ofertelor pentru ocuparea posturilor de conducere din UE, care depind şi de rezultatul alegerilor la nivelul Uniunii, au precizat persoanele respective. O sursă apropiată lui Draghi a declarat că acesta nu doreşte să ocupe niciunul dintre rolurile de conducere ale blocului comunitar. 

Dar speculaţiile privind perspectivele lui Draghi, bazate pe palmaresul, experienţa şi statura sa ca una dintre cele mai proeminente figuri ale Uniunii Europene, subliniază dorinţa multor capitale de a finaliza alegerea unui succesor cu mult înainte de plecarea probabilă a lui Michel la jumătatea lunii iulie.

„Draghi este genul de figură pe care oamenii o vor refuza foarte greu dacă va beneficia de o susţinere oficială solidă", a declarat Nathalie Tocci, director al Istituto Affari Internazionali, un think-tank cu sediul la Roma.

„Este puţin probabil ca el să refuze postul dacă i se va cere acest lucru în mod serios, deşi considerăm că nu va face nicio presiune în această direcţie", a spus Tocci.

Urgenţa de a găsi un succesor pentru Michel - care va candida ca europarlamentar - a fost parţial determinată de normele UE care ar permite liderului eurosceptic proeminent al Ungariei, Viktor Orban, să preia postul dacă nu se va ajunge la un acord asupra unui candidat până la momentul în care preşedintele Consiliului European se va retrage.

Începând cu 1 iulie, Ungaria va deţine preşedinţia rotativă semestrială a UE. Membrii proaspăt aleşi ai Parlamentului European trebuie să îşi preia mandatul până la jumătatea lunii iulie, aceasta fiind ultima dată la care Michel ar putea rămâne preşedinte. 

Însă liderii UE au, de asemenea, opţiunea de a instala un candidat interimar care să îl excludă pe Orban. Cu toate acestea, este puţin probabil ca Draghi să accepte acest rol cu titlu interimar, a declarat un oficial.

Draghi s-a retras din viaţa publică în 2022, după ce perioada în care a fost prim-ministru al Italiei a fost scurtată de alegeri anticipate. Cu toate acestea, politicianul italian a preluat un rol de consilier al UE anul trecut, când preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut să redacteze un raport privind competitivitatea şubredă a blocului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO