ZF 24

Marile acţiuni de pe Wall Street scad accelerat în cel mai agresiv episod de vânzare de până acum din 2024 din cauza tensiunilor dintre Iran şi Israel, inflaţiei peste aşteptări şi a declinului JP Morgan: S&P500 pierde 1,5%, Dow Jones 1,2%

Marile acţiuni de pe Wall Street scad accelerat în cel...

Autor: Liviu Popescu

12.04.2024, 23:07 22376

Marile acţiuni de pe Wall Street, cea mai puternică piaţă de capital din lume, au intrat vineri într-un puternic episod de vânzare accelerată în condiţiile în care tensiunile geopolitice şi îngrijorările cu privire la inflaţie i-au făcut pe investitori să se orienteze în active mai sigure. Un declin generalizat al acţiunilor marilor bănci a cântărit, de asemenea, asupra pieţei, scrie CNBC.

Dow Jones a scăzut cu 475 de puncte, sau 1,2%. S&P 500 a pierdut 1,5%, în timp ce Nasdaq Composite s-a retras cu 1,7%.

La un moment dat, în timpul şedinţei de tranzacţionare, Dow Jones a scăzut cu până la 518 puncte, sau 1,5%. S&P 500 a scăzut cu până la 1,7%.

De la începutul săptămânii până în prezent, indicele general al pieţei şi indicele Dow cu 30 de acţiuni au scăzut cu 1,6% şi, respectiv, 2,7%. Între timp, indicele Nasdaq, puternic tehnologic, este cu 0,5% mai mic pentru această săptămână.

 

Acţiunile JPMorgan Chase au scăzut cu peste 6% după ce gigantul bancar a publicat rezultatele pentru primul trimestru. Banca a declarat că venitul net din dobânzi, o măsură cheie a ceea ce obţine prin activităţile de creditare, ar putea fi puţin sub aşteptările analiştilor de pe Wall Street în 2024. 

Directorul general Jamie Dimon a avertizat, de asemenea, cu privire la presiunile inflaţioniste persistente care apasă asupra economiei.

Wells Fargo a scăzut cu 0,8% după ce a raportat cele mai recente cifre trimestriale. Citigroup a scăzut cu peste 1%, în pofida faptului că a înregistrat o creştere a veniturilor.

Preţul petrolului şi-a continuat creşterea în urma informaţiilor potrivit cărora Israelul se pregăteşte pentru un atac direct al Iranului în acest weekend, în ceea ce ar fi cea mai mare escaladare a tensiunilor din regiune de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas în octombrie anul trecut. Ţiţeiul american a fost ultima dată la 85,54 dolari pe baril, după ce a crescut peste 87 de dolari pe baril.

Acest lucru, coroborat cu noile date privind importurile din SUA, a alimentat îngrijorările legate de inflaţie care au pus presiune pe piaţă.

"Primim în continuare sentimentul de reducere a riscului înainte de weekend. Vedem că există o tranzacţie de fugă spre siguranţă, cu un dolar mai puternic, şi vedem cum acţiunile se vând", a declarat Rob Haworth, senior investment strategist la U.S. Bank Wealth Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO