ZF 24

Marii administratori de bani din lume îşi închid fondurile de frontieră de teama unui bubble

Marii administratori de bani din lume îşi închid...

Autor: Roxana Pricop

30.04.2014, 00:03 3369

Mai mulţi administratori internaţionali de fonduri, printre care şi Franklin Templeton, managerul Fondului Proprie­ta­tea, şi-au închis fondurile de investiţii cu expunere pe pieţele de frontieră împiedicând astfel noi intrări de bani şi de in­ves­titori, de teamă că intrările mari de capital în aceste pieţe puţin lichide ar putea alimenta un bubble, scrie publicaţia bri­ta­nică Financial Times.

Nu este o veste tocmai bună pentru bursa de la Bucureşti, care face parte din categoria pieţelor de frontieră şi este cuprinsă în indicele MSCI Frontier Markets. Bursa de la Bucureşti a înregistrat o scădere de 20% a lichidităţii în acest an din cauza retragerilor de capital făcute de investitori de teama conflictului din Ucraina. Pieţele de frontieră au avansat cu 11% în acest an, în timp ce bursa de la Bucureşti a subperformat raportând un minus de 2,5%.

Ultimul administrator care a luat o astfel de decizie este Lloyd George Management (LGM), divizie a băncii cana­diene Bank of Montreal. Ad­mi­nis­­tratorul şi-a închis fondul cu ex­punere pe pieţele de frontieră care a ajuns la active de circa 1mld. do­lari, viitoare subscrieri din partea in­vest­i­torilor fiind restricţionate prin comisioane mari. Cu câ­teva săptămâni în urmă, un alt mare ad­ministrator, HSBC Global Asset Management, cu active în ges­tiune de peste 420 mld. dolari, a interzis intrarea de noi in­ves­ti­tori în fondul cu ex­punere pe pie­ţele de frontieră care a ajuns la ac­tive de 760 mil. dolari. Anul tre­cut, Franklin Templeton şi-a închis fon­dul de frontieră ad­mi­nis­trat de Mark Mobius la un nivel al activelor de 1,9 mld. dolari. Franklin Templeton gestionează active de peste 880 mld. dolari, din care 47 mld. dolari sunt plasate pe pieţele emer­gente.

„Există toate semnele că pieţele de frontieră ar putea deveni un bubble dacă fluxurile mari de capital continuă“, a spus Thomes Vester, director de investiţii la LGM, citat de Financial Times. Vester a explicat că multiplii de evaluare la care se tranzacţionează pieţele de frontieră, în termeni de PER, au ajuns în linie cu pieţele emergente.

„Ştim că aceste pieţe sunt nelichide, ştim că fluxurile de capital trebuie să fie mobile în condiţiile în care aceste pieţe sunt expuse la şocuri. Pe de altă parte, vrem să fim siguri că nu are loc o erodare a evaluărilor“, a spus David Wickham, director la HSBC GAM, citat de Financial Times.

Anul trecut, indicele MSCI al pieţelor de frontieră a cres­cut cu 26%, graţie fluxurilor mari de capital care au intrat în aceste pieţe. Doar anul trecut, fondul de frontieră al Fran­klin Templeton a raportat o creştere de peste 1 mld. do­lari a ac­ti­velor, potrivit calculelor ZF, şi a ajuns la o va­loa­re a acti­ve­lor de peste 2,3 mld. dolari la finalul anului trecut. Cea mai mare parte din fluxurile de bani a fost atrasă de bur­sele din Kuweit, Emiratele Arabe, Qatar, Ni­geria şi Ar­gen­tina - burse care deţin ponderi ridicate în indicii pieţelor de frontieră. După primele trei luni din an, fondul Templeton Frontier Mar­kets şi-a mai redus dimensiunea până la 1,5 mld. dolari. Pe locul trei în topul celor mai mari investiţii ale fon­du­lui sunt ac­ţi­unile româneşti OMV Petrom, cu o pondere de 4% din active.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO