ZF 24

Maria Sibylla Merian, sărbătorită astăzi de Google

02.04.2013, 20:22 579

Google sărbătoreşte marţi, 366 de ani de la naşterea naturalistei şi artistei germane Maria Sibylla Merian, care şi-a dedicat întreaga carieră studiului entomologiei, ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul insectelor.

În acest sens, noul Google Doodle care o omagiază pe Maria Sibylla Merian ilustrează imaginile mai multor insecte precum şi a unei şopârle, în timp ce literele cuvântului "Google" au fost înlocuite de frunze de viţă de vie.

Teoriile vremurilor potrivit cărora studiul insectelor era o ocupaţie ciudată, nu au împiedicat-o pe Maria Sibylla Merian să descopere misterele entomologiei.

Născută pe 2 aprilie 1647, la Frankfurt, în familia unui gravor elveţian, Maria Sibylla Merian şi-a dedicat întreaga viaţă studiului insectelor, fiind fascinată de ciclurile de viaţă ale fluturilor. Ea a urmărit transformările prin care trec aceştia, fapt care a făcut obiectul unor studii aprofundate ale naturalistei, potrivit guardian.co.uk.

Maria Sibylla Merian a lucrat ca artist botanist şi a publicat trei colecţii de gravuri de plante, în 1675, 1677 şi 1680. După această etapă, Maria Sibylla Merian s-a dedicat studiului insectelor, în special a etapelor de dezvoltare de la stadiul de ou la adult, experienţe care s-au regăsit în desenele artistei.

Maria Sibylla Merian a tratat entomologia în mai multe lucrări de cercetare, care au atras atenţia publicului, cea mai cunoscută fiind  Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung -- Transformarea miraculoasă a omidei şi hrana florală ciudată.

Interesată în special de metamorfoza omizilor în fluturi, Maria Sibylla Merian a realizat mai multe cărţi pline cu desene realiste cu insecte. La 52 de ani, Maria Sibylla Merian a făcut o expediţie în ceea ce în prezent se numeşte Republica Suriname, după ce s-a simţit inspirată de specii exotice importate din coloniile olandeze, pentru a alcătui colecţia de istorie naturală a Olandei.

Maria Sibylla Merian a lucrat în Surinam timp de doi ani, în care a călătorit în colonia olandeză realizând schiţe ale plantelor şi animalelor.

Chipul lui Maria Sibylla Merian a fost imprimat pe bancnota de 500 de mărci germane, înainte ca Germania să treacă la moneda unică euro. De asemenea, numele ei a fost acordat mai multor şcoli.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO