ZF 24

Managerii din Romania raman optimisti pentru urmatoarele trei luni

30.07.2007, 10:47 14

Activitatea din industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si servicii va creste in urmatoarele trei luni fata de trimestrul anterior, potrivit unui sondaj realizat de Institutul National de Statistica in randul managerilor din Romania.

In sectorul industriei, managerii estimeaza o tendinta de crestere a productiei in trimestrul al treilea, atat pentru volumul productiei din industria prelucratoare (sold conjunctural +16%), cat si pentru stocul de contracte si comenzi (sold conjunctural +10%).

Pentru exportul de produse finite se estimeaza un trend usor pozitiv (sold conjunctural +6%); de asemenea repondentii apreciaza si o usoara tendinta de crestere a competitivitatii produselor romanesti pe piata Uniunii Europene (sold conjunctural +6%).
Pe total industrie prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, potrivit a 77% din opiniile exprimate.

Managerii din industria prelucratoare estimeaza ca preturile vor inregistra o crestere, comparabila cu cea din luna anterioara (sold conjunctural +11%).


Activitatile de constructii vor avea o tendinta pozitiva in trimestrul trei, atat ca volum al productiei (sold conjunctural +33%), cat si in privinta stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +31%), iar preturilor lucrarilor din sector va fi de aceeasi intensitate cu cea prognozata in luna precedenta (sold conjunctural +28%).

Numarul angajatilor din constructii va creste in ansamblu (sold conjunctural +20%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.

Managerii societatilor comerciale din domeniul comertului cu amanuntul estimeaza pentru urmatoarele trei luni o tendinta pozitiva a situatiei economice (sold conjunctural +39%). Aceasta tendinta este sustinuta, atat de evolutia ascendenta a vanzarilor de marfuri, pe total activitate de comert cu amanuntul (sold conjunctural +40%), cat si de cresterea comenzilor adresate furnizorilor de marfuri (sold conjunctural de +28%).


Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) continua sa se situeaze intreprinderile mari (250-499 salariati) care inregistreaza un sold conjunctural de +72%, urmate de intreprinderile foarte mari (500 salariati si peste), la care soldul conjunctural este de +33%.

Conform estimarilor din luna iulie 2007, cererea de servicii (cifra de afaceri) isi va mentine pentru urmatoarele trei luni, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent (sold conjunctural +27%).

In sectorul de servicii se estimeaza pentru urmatoarele 3 luni mentinerea cresterii numarului de salariati (sold conjunctural +11%).

In opinia managerilor, preturile de vanzare sau de facturare a prestatiilor vor inregistra o crestere in aceasta perioada a anului (sold conjunctural +23%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO