ZF 24

Managerii din Romania, optimisti cu evolutia industriei, insa activitatea din constructii, comert si servicii va scadea

26.02.2010, 11:20 37

Managerii din Romania estimeaza pentru prima data o stabilitaterelativa a activitatii in industria prelucratoare, conform unuisondaj realizat de Institutul National de Statistica.

In luna ianuarie, managerii din industria prelucratoare prevdeauo scadere a activitatii. In restul sectoarelor economice, si anumeconstructii, comert si servicii, managerii vad si in februatrie, casi in ianuarie 2010 o scadere a activitatii pentru urmatoarele treiluni, in raport cu trimestrul anterior.

Statistica subliniaza insa ca in servicii este vorba de oscadere "moderata", ceea ce inseamna un sold conjunctural intre -6%si -15%. Scaderea este definita ca un sold conjunctural intre minus16% si minus 40%.

Companiile din toate sectoarele economiei prevad o scadere anumarului de salariati, iar intreprinderile din industrie si comertestimeaza o crestere a preturilor. Ancheta a fost efectuata inrandul a 2070 de companii din industria prelucratoare, 1.258 decompanii din constructii, 2.678 din comertul cu amanuntul si 2.081de firme din servicii.

Soldul conjunctural inseamna diferenta dintre managerii careprevad o crestere a activitatii (sau a numarului de astfel desalariati sau a preturilor) si numarul de companii care prevad oscadere, ca pondere in total firme cuprinse in ancheta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO