ZF 24

Mai mulţi bani la pensii

Foto Andreea Alexandru

Foto Andreea Alexandru

Autor: Adelina Mihai, Sorin Pâslaru

07.11.2013, 22:05 228

Bugetul asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii va avea în 2014 venituri şi cheltuieli în cuantum de 51, 88 miliarde de lei în 2014, în creştere cu 2,3% faţă de nivelul din 2013. Bugetul de pensii are cel mai mare deficit, de peste 8,2 miliarde de lei în prezent (deşi a scăzut faţă de anul anterior), fiind „acoperit“ în fiecare an de subvenţii acordate de stat.

Problema deficitului la fondul de pensii este greu de rezolvat câtă vreme numărul de pensionari (de peste 5,3 milioane de persoane) îl depăşeşte pe cel al salariaţilor (de 4,3 milioane de persoane) care cotizează în fiecare lună procente semnificative din salariu pentru a alimenta bugetul de pensii. Analiştii economici susţin că aceasta este cea mai gravă anomalie a economiei şi a societăţii româneşti. O altă prevedere a proiectului de buget pe 2014 arată că nivelul contribuţiei la sistemul de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte de la 4% la 4,5% din venitul brut al salariatului, Totuşi, nivelul contribuţiei din acest an, de 4%, a fost cu 0,5% sub nivelul din calendarul iniţial. Până în 2016, această contribuţie ar trebui să ajungă la 6% din venitul brut al angajatului, potrivit legislaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO