ZF 24

Louis Bacon, fondatorul Moore Capital Management, a câştigat în instanţă procesul de defăimare cu magnatul canadian al modei, Peter Nygard. Judecătorii au decis ca Bacon să fie despăgubit cu 203 milioane de dolari în urma acuzaţiilor care i s-au adus

Louis Bacon, fondatorul Moore Capital Management, a...

Autor: Andrei Şerbănescu

05.05.2023, 13:02 84

Un judecător din New York i-a acordat fondatorului miliardar de fonduri speculative, Louis Bacon, peste 203 milioane de dolari ca despăgubiri, la sfârşitul unui lung proces de defăimare dus împotriva magnatului canadian al modei Peter Nygard, raportează Financial Times.

Sentinţa record a reflectat natura copleşitoare şi „cu adevărat uimitoare" a dovezilor, a scris Layn Phillips, fostul judecător federal numit de Curtea Supremă a statului ca arbitru special în acest caz.

În hotărârea judecătorească se arată că Nygard a desfăşurat o campanie globală de defăimare pe parcursul a aproape un deceniu, afirmând în mod fals că Bacon ar fi fost membru al Ku Klux Klan, că era vinovat de tranzacţionarea unor informaţii cu caracter privar, că era implicat în moartea unui angajat şi că ar fi fost vinovat de incendierea unei clădiri.

„Oricare dintre aceste acuzaţii reprezintă un atac grav la adresa persoanei sale; combinaţia celor patru acuzaţii l-a descris pe Bacon ca fiind un infractor de cel mai înalt nivel", a conchis Phillips, descriind campania ca fiind „un plan deliberat al lui Nygard de a-l distruge personal şi profesional pe Bacon".

Sentinţa, care poate fi supusă recursului, reflectă în parte onorariile acumulate de-a lungul unei dispute care a durat ani de zile. Pe lângă cele 50 de milioane de dolari în daune compensatorii şi 100 de milioane de dolari în daune punitive, decizia include peste 53 de milioane de dolari pentru a acoperi costurile juridice şi alte costuri de atenuare ale lui Bacon până în prezent.

Nygard, fondatorul companiei de modă Nygard International, se află în închisoare în Canada, în aşteptarea procesului pentru acuzaţii de agresiune sexuală în Toronto şi Montreal. De asemenea, el a fost acuzat în SUA de escrocherie şi trafic sexual. Nygard a negat anterior acuzaţiile care i se aduc.

Afacerile sale se află în faliment, aşa că nu este clar în ce măsură va putea plăti despăgubirile impuse de instanţă. Nygard a cheltuit 15 milioane de dolari pentru a răspândi neadevărurile în cauză, a declarat instanţa, care a conchis că a acţionat „din ură, rea voinţă şi parşivitate". 

Ceea ce instanţa a numit „efortul total" al lui Nygard de a-l distruge pe Bacon i-a provocat fondatorului Moore Capital Management o „umilinţă personală [şi] o suferinţă psihică severă", a constatat instanţa.  

Un purtător de cuvânt al lui Bacon a declarat că Nygard a plătit mai multe persoane pentru a răspândi sute de declaraţii false „prin toate mijloacele posibile", inclusiv videoclipuri pe YouTube, ziare sau broşuri.

„Prin acest verdict, domnul Bacon este răzbunat în urma minciunilor vicioase şi a campaniei dezgustătoare de defăimare care a fost dusă împotriva sa, iar domnul Nygard a fost în sfârşit tras la răspundere pentru acţiunile sale", a declarat purtătorul de cuvânt.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO