ZF 24

Liderii baltici îndeamnă membrii NATO să reintroducă serviciul militar obligatoriu: Preşedinţii Letoniei şi Estoniei spun că statele europene din Alianţă ar trebui să se pregătească serios pentru o potenţială confruntare militară cu Rusia

Liderii baltici îndeamnă membrii NATO să reintroducă...

Autor: Andrei Şerbănescu

25.03.2024, 14:37 128

Doi preşedinţi baltici au lansat un apel către statele europene pentru a spori pregătirile în cazul unei posibile confruntări militare cu Rusia, luând în considerare orice mijloc de consolidare a apărării, de la reintroducerea recrutărilor obligatorii şi până la creşterea semnificativă a cheltuielilor militare, raportează Financial Times.

Preşedintele leton Edgars Rinkēvičs a declarat pentru Financial Times că ţările europene trebuie să revină la nivelurile de cheltuieli din „epoca Războiului Rece", fiind necesară readucerea în discuţie a serviciului militar obligatoriu pentru a spori efectivele forţelor de apărare.

„Este nevoie de să repunem în discuţie, într-un mod foarte serios, reimplementarea serviciului militar obligatoriu", a declarat Rinkēvičs.

Oficialii occidentali au avertizat în mod repetat în ultimele luni că Moscova ar putea contesta, în următorii ani, clauza de apărare reciprocă a alianţei militare prin atacuri hibride sau militare asupra Estoniei, Letoniei sau Lituaniei - cele trei state baltice de pe flancul estic al NATO.

Rinkēvičs a recunoscut că liderii militari preferă să aibă în subordine forţe complet profesioniste şi că serviciul obligatoriu s-ar putea dovedi o soluţie complet nepopulară. Dar forţele armate din întreaga Europă se confruntă cu dificultăţi de recrutare, introducerea serviciului militar obligatoriu putând să ajute la crearea unor forţe de rezervă mai capabile să descurajeze Rusia, a declarat Rinkēvičs.

Preşedintele Estoniei, Alar Karis, a declarat într-un interviu separat că o taxă specială pentru finanţarea achiziţiilor militare merită să fie luată în considerare, în timp ce Europa ar trebui să aibă ca obiectiv pe termen lung egalarea cheltuielilor de apărare ale SUA.

Cele trei naţiuni baltice şi-au sporit rapid propriile cheltuieli de apărare în ultimii ani, după ce, în ultimele două decenii, au avertizat în mod repetat restul Occidentului cu privire la agresiunea rusă. Toate cele trei ţări cheltuiesc mai mult decât obiectivul NATO de 2% din produsul intern brut pentru apărare şi îşi propun să ajungă la 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO