Bănci și Asigurări

Leasingul imobiliar a urcat la 8,2% in portofoliul Romstal Leasing

12.06.2007, 17:25 190

Romstal Leasing, compania achizitionata anul trecut de grupul financiar belgian KBC, a finantat pe primele patru luni ale acestui an bunuri in valoare de 45,8 milioane de euro, in crestere cu 49,3% fata de nivelul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.
"Evolutia pozitiva pe care am inregistrat-o are la baza conditiile financiare pe care le oferim, extinderea retelei de birouri locale care acum sunt in numar de 27 de unitati teritoriale, dezvoltarea produselor de leasing instant si leasing imobiliar", a declarat pentru ZF Ionut Chirila, director de marketing la Romstal Leasing.
Produsul de finantare din portofoliul Romstal Leasing care a inregistrat cea mai rapida crestere pe primele patru luni ale anului a fost leasingul imobiliar. La sfarsitul lui aprilie ponderea acestui tip de finantare in portofoliul Romstal Leasing a ajuns la 8,2%, fata de numai 5,7% la finalul anului trecut si de aproape cinci ori mai mult decat dupa primele patru luni ale lui 2006.
"Cresterea puternica pe care am inregistrat-o pe segmentul de leasing imobiliar este determinata de potentialul acestei piete, pe care noi am mizat inca de anul trecut, si dezvoltarea sa in general (segmentul leasingului imobiliar a crescut de trei ori mai mult in 2006 fata de 2005), a explicat Chirila.
Leasingul imobiliar si-a dublat ponderea in totalul pietei de leasing de la 2,4% in 2005 la 5% in 2006, in conditiile in care piata leasingului a crescut anul trecut cu 62%, pana la 3,26 miliarde de euro. Acest segment de piata a ajuns anul trecut la finantari in valoare de 147 de milioane de euro, in contextul in care avea o pondere de aproape zero in total piata in anul 2003.
Finantarea sectorului imobiliar era dominata in 2006 de categoria cladirilor industriale si comerciale, cu o pondere de 52%. Achizitiile in leasing de spatii de birouri clasele A, B si C au reprezentat anul trecut o treime din valoarea imobilelor finantate, iar sectorul rezidential si cel al blocurilor destinate apartamentelor au cumulat 15%. La nivelul portofoliului de finantari al Romstal Leasing pe primele patru luni ale lui 2006 leasingul auto a avut o pondere de 40,8%, vehiculele comerciale usoare si grele de 41,4%, motocicletele de 2%, iar echipamentele de 7,6%.
"Romstal Leasing isi mentine pentru acest an obiectivul de crestere, urmarind atingerea unui volum al finantarilor, pentru 2007, de 170 de milioane de euro", a incheiat Chirila.
Piata leasingului va creste anul acesta cu 32% pentru a ajunge la un nivel al bunurilor finantate de 4,3 miliarde de euro, potrivit estimarilor Asociatiei de Leasing si Servicii Financiare Nebancare (ALB).
Membrii Consiliului de Administratie (CA) al Romstal Leasing au fost inlocuiti, dupa ce divizia KBC Lease Holding a grupului financiar belgian KBC a finalizat, in luna martie, preluarea participatiei majoritare la compania de leasing, de 99,33%, potrivit unei decizii a actionarilor.
Astfel, Demostene Marius Chivulescu, Adrian Sambris, George-Marian Ticu-Jianu, Catalin-Dan Coraci si Mircea-Alexandru Marinescu au demisionat din functia de administratori ai firmei.
Noul CA il are ca presedinte pe Christian Fran?ois Defranco din Belgia. Reprezentantii KBC Lease Holding, William Brondeel si Hugo Vanderpooten, au fost numiti membri ai CA, alaturi de fondatorul Romstal Imex, Enrico Perini, si de Miruna Suciu.
KBC Lease a achizitionat integral pachetul de actiuni detinut de Romstal Imex la firma de leasing, de 92,05%, si participatia de 7,28% a actionarului Niculae Tanasescu. Compania belgiana a devenit totodata proprietar al firmei de brokeraj INK Insurance Broker, tranzactia totala ridicandu-se la 70 de milioane de euro.
Ceilalti trei actionari ai Romstal Leasing si-au pastrat cotele de participare la capitalul social. Astfel, Demostene Marius Chivulescu controleaza 0,33% din titluri, in timp ce Adrian Sambris si George-Marian Ticu-Jianu detin 0,17% fiecare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO