ZF 24

Kearney a inclus în premieră România în clasamentul pieţelor în curs de dezvoltare din punct de vedere al perspectivelor legate de investitii străine directe, pe locul 17 din 25 de state

Kearney a inclus în premieră România în clasamentul...

Autor: Roxana Rosu

04.04.2024, 17:05 169

Global Business Policy Council, serviciul strategic al companiei de consultanţă în management Kearney, a inclus în premieră România în clasamentul anual al pieţelor in curs de dezvoltare din punct de vedere al perspectivelor legate de investitii străine directe, pe locul 17 din 25 de state incluse în listă.

Raportul analizează încrederea cu privire la viitoarele fluxuri de investiţii străine directe (pe parcursul a trei ani) şi reflectă optimismul investitorilor cu privire la economia globală.

Un procent impresionant de 88% dintre respondenţii din întreaga lume au declarat că plănuiesc să îşi crească investiţiile străine directe în următorii trei ani, în creştere cu 6 puncte faţă de anul trecut. Mai mult decât atât, 89% au declarat că investiţiile străine directe vor fi mai importante pentru profitabilitatea şi competitivitatea companiilor lor în următorii trei ani. De asemenea si nivelul lor de entuziasm net cu privire la economia globală a crescut.

Pentru al 12-lea an consecutiv, Statele Unite ale Americii ocupă prima poziţie în clasamentul mondial. Regatul Unit creşte cu o poziţie, ajungând pe locul 4, Germania coboară o treaptă, ajungând pe locul 5, iar Franţa îşi menţine poziţia a 6-a. 

Pe segmentul pieţelor in curs de dezvoltare, şapte dintre cel 25 de tări incluse în index-Polonia, Chile, România, Peru, Ungaria, Uruguay şi Oman - au intrat pentru prima dată pe listă.

Deşi nu se află printre primele 25 de destinaţii pentru investiţii străine directe în clasamentul mondial, România este a zecea economie a UE ca mărime în funcţie de PIB-ul nominal.

Investiţiile străine directe în România au crescut de la 10,6 miliarde de dolari în 2021 la 11,3 miliarde de dolari în 2022. Oportunităţile de investiţii străine directe includ proiecte în IT, industria auto, telecomunicaţii, energie, servicii, producţie, produse de consum, bănci şi asigurări.

Potrivit Kearney, instabilitatea legislativă şi corupţia afectează încrederea investitorilor, dar forţa de muncă bine pregătită, resursele naturale şi eforturile de reducere a obligaţiilor administrative încurajează investiţiile străine.

La nivel global, în ciuda optimismului general privind situaţia investiţiilor străine directe, investitorii sunt precauţi cu privire la creşterea riscurilor în mediul operaţional global, printre care turbulenţele geopolitice care s-au accentuat în diferite regiuni ale lumii. 85% dintre ei cred că o creştere a tensiunilor geopolitice va afecta deciziile de investiţii, în consecinţă unele firme vor decide să se orienteze către nearshore şi/sau friendshore. Investitorii anticipează, de asemenea, că un mediu de reglementare al afacerilor mai restrictiv atât pe pieţele dezvoltate, cât şi pe cele emergente, ar putea să prezinte riscuri în 2024.

Indexul din acest an analizează inteligenţa artificială (AI) şi impactul tehnologiei şi al reglementărilor în domeniu asupra operaţiunilor investitorilor. Un procent notabil de 72% dintre investitori afirmă că utilizează în mod semnificativ sau moderat AI în operaţiunile lor de afaceri. Aceştia anticipează că afacerile lor vor folosi AI in diverse scopuri: serviciu clienţi, chatbots, automatizarea proceselor manuale, şi îmbunătăţirea lanţului de aprovizionare. 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO