ZF 24

Iran lansează o maimuţă în spaţiu ca să calmeze temerile Vestului

Foto: Thomson Reuters

Foto: Thomson Reuters

Autor: Andrei Cîrchelan

28.01.2013, 20:29 393

Ministerul iranian al apărării a anunţat luni că a lansat o maimuţă în spaţiu, într-un demers de a demonstra capacitatea sistemelor de rachetă pe care le deţine. Aceleaşi sisteme au alarmat puterile din Occident, deoarece ar putea fi folosite pentru lansarea de arme nucleare, însă Iranul insistă că programul nuclear pe care îl desfăşoară este paşnic, potrivit Thomson Reuters.

Cele două programe desfăşurate de Iran, cel nuclear şi cel spaţial, sunt văzute de puterile Occidentale drept o mască pusă de autorităţile de la Teheran pe un program militar nuclear.  
 
Ministerul iranian al Apărării a anunţat că lansarea maimuţei în spaţiu a coincis cu "zilele" de naştere ale profetului Mohamed, săptămâna trecută, însă nu a oferit o dată exactă pentru lansare. Mai mult, potrivit oficialilor de la Teheran, lansarea a fost "un nou pas uriaş" spre tehnologia spaţială şi în cercetarea biologică, segmente care sunt "monopolizate de câteva ţări".
 
Racheta model Kavoshgar, denumită "Pishgam" (Pioner trad.), a ajuns la o altitudine de 120 de kilometri şi a revenit pe sol cu maimuţa încă vie. 
 
"Lansarea Kavoshgar şi recuperarea rachetei după aterizare constituie primul pas către trimiterea oamenilor în spaţiu, în faza următoare", au adăugat oficialii iranieni. 
 
Lansarea nu a fost confirmată de surse independente, potrivit Reuters. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO