ZF 24

Ion Sterian, CEO Transgaz: României nu îi vor ajunge gazele din Marea Neagră pentru a acoperi consumul intern în 2027-2028

ZF Power Summit 2024

Ion Sterian, CEO Transgaz: României nu îi vor ajunge...

Autor: Roxana Rosu

27.02.2024, 15:31 255

României nu îi vor ajunge gazele din Marea Neagră, plus productia internă, pentru a acoperi consumul în 2027-2028, estimat la 20 miliarde metri cubi, a declarat  Ion Sterian, CEO Transgaz în cadrul conferintei ZF Power Summit 2024.

Cel mai mare consum de gaze e în Bucureşti şi bazinul Bucureştiului, peste 30%. Consumul total e de circa 10 miliarde metri cubi acum.  Nu ne ajung gazele din Marea Neagră pentru consumul intern în 2027-2028”.

Ion Sterian a spus că centrala de cogenerare de la Mintia va folosi din 2026 circa 2,5 miliarde metri cubi consum propriu de gaze. Apoi, Romgaz a anuntat că va finaliza centrala de la Iernut, unde va fi nevoie de 1 miliard mc gaze. În plus, urmează proiectele de la Işalnita şi Turceni, care adaugă încă 1,5 mld. mc de consum. în total, înseamnă 5 miliarde mc de gaze consum suplimentar până acum.

”Vine apoi programul Anghel Saligny, cu licitatii în curs şi lucrări în executie pe tot ce înseamnă distributie în localităti, pentru a trece de la încălzirea pe lemne la cea pe gaze, care reduce emisiile de dioxid de carbon cu 50%. Şi aici prevăd 3-5 mld.mc consum. Gazele din Marea Neagră înseamnă 8 mld.mc, productia internă este acum vreo 10 mld.mc, dar se va reduce spre 7,5 mld.mc în 2027-2028. Deci o sa avem 15 mld.mc productie totală, şi consum 20 mld.mc consum. Ne mai trebuie 4-5 mld.mc din import”.

Ce a mai declarat Ion Sterian:

Suntem în discutii pentru 2 terminale, în Grecia şi terminalul plutitor de la Dansk. Vom vedea care este mai avantajos. Pentru a acoperi cei 4-5 mld.mc de gaze şi pentru a avea tranzit cât mai mare.  

Am ajuns să fim a patra companie din Europa pe retele, pe zona de tehnologizare. Şi putem discuta securitatea în aprovizionare în toată regiunea Balcanilor.

Grecia depinde 40% de gazul rusesc la import, Ungaria era la 80%, dar a ajuns la 60%, prin parteneriate cu Azerbadjan.

Dar problema pe sectorul de gaze este partea din finantare. Lipsesc fondurile europene. Lucrurile cu Comisia Europeană merg greu.

România, în urma închiderii capacitătilor pe cărbune, a primit certificate de CO2 pe care le vinde prin BEI.  Toate statele din Est, statele baltice, cele din centrul Europei, Grecia şi Portugalia au făcut un fond. Suntem restrictionati cu finantarile europene. Noi avem împrumuturile noastre, ne descurcăm. Dar fondurile europene nerambursabile nu s-ar vedea în costuri.

România în 2030: o văd cu un rol foarte important şi în zonă şi în centrul Europei, cu investitiile finalizate şi cu relansarea productiei. O tară fără productie e o tară fără viitor.

Am semnat pentru Gazoductul Tuzla-Podişor care ia gazele de la Marea Neagră, suntem în grafic, undeva la final de iunie 2025 îl finalizăm.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO