ZF 24

Investitori pe spatele consumatorului: dacă certificatele verzi nu se mai vând, cei care vor proiecte pe biomasă cer garantarea preţului energiei

Emil Calotă, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRE):

„Cenuşăreasa regenerabilelor poate deveni regina balului. Singurul sector care nu a fost afectat de schimbarea schemei de sprijin a fost biomasa. Nici în 2014 nu vor fi modificări ale schemei de sprijin, dar cu toate acestea preţul certificatelor verzi a scăzut, aşă că investitorii spun că au nevoie de o altă schemă“.

Emil Calotă, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRE): „Cenuşăreasa regenerabilelor poate deveni regina balului. Singurul sector care nu a fost afectat de schimbarea schemei de sprijin a fost biomasa. Nici în 2014 nu vor fi modificări ale schemei de sprijin, dar cu toate acestea preţul certificatelor verzi a scăzut, aşă că investitorii spun că au nevoie de o altă schemă“.

Autor: Roxana Petrescu

21.06.2014, 15:30 953

Proiectele pe biomasă sau biogaz, adică acele centrale care folosesc deşeuri vegetale sau animale pentru a produce energie, s-ar putea trasforma din Cenuşăreasa în regina regenerabilelor, spun oamenii din domeniu. Totul cu o condiţie: statul trebuie să pună în aplicare scheme de sprijin prin care veniturile investitorilor să fie garantate în contextul în care nu doresc să-şi asume riscurile pieţei.

Energia rezultată prin procesarea bioga­zului sau a biomasei benefi­ciază deja de certificate verzi, dar preţul este la minimum din cauza supraofertei din piaţă, aşa că noul val de investitori spun că un preţ al ener­giei garantat pe o periodă mare de timp ar fi mai indicată. Problema este că toate aceste sche­me de sprijin au în esenţă un singur „finan­ţator“ cert: consumatorul final.

„Cenuşăreasa regenerabilelor poate deveni regina balului“, spune Emil Calotă, vice­preşe­din­tele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRE). Potrivit acestuia, acum în Ro­mânia funcţionează circa 100 MW mon­taţi în proiecte de biomasă şi biogaz, foarte puţin comparativ cu cei aproape 2.880 MW mon­taţi în proiecte eoliene sau cu cei aproximativ 1.200 MW montaţi în proiecte solare. Un reactor al centralei de la Cernavodă are o capacitate de 700 MW, de exemplu. În medie, pentru a monta 1 MW într-un proiect pe biomasă este ne­cesară o investiţie de circa 3,1 mil. euro.

Nu mai e bună schema actuală

În acest moment, proiectele pe biomasă şi biogaz beneficiază de două certificate verzi pentru fiecare megawatt-oră injectat în reţea. Chiar dacă schema de sprijin pentru aceste investiţii a fost ocrotită de schimbările prin care au trecut celelalte forme de energie verde, investitorii tot nu sunt mulţumiţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO