ZF 24

INS. Industria dă în continuare semne de oboseală: producţia s-a redus în primele şapte luni din 2023 cu 5%, influenţată negativ de sectorul energiei şi al industriei prelucrătoare, în timp ce industria extractivă a crescut uşor

INS. Industria dă în continuare semne de oboseală:...

Autor: Roxana Rosu

13.09.2023, 09:40 684

Producţia industrială a scăzut în primele şapte luni ale anului cu 5%, ca serie brută, din cauza diminuării producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 11,2%, şi industriei prelucrătoare, cu un minus de 4,4%, arată datele INS.

Industria extractivă a crescut în acelaşi timp cu 3%.

Faţă de luna iulie 2022, producţia industrială a fost mai mică cu 6,2% în iulie 2023, ca urmare a scăderilor înregistrate în zona de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,3%) şi industria prelucrătoare (-6,0%). Industria extractivă a crescut cu 3,9%.

Faţă de iunie 2023, productia industrială s-a redus cu 2,1%.

Potrivit datelor furnizate anterior de INS, economia României a crescut în primul semestru cu 1,7%, pe serie brută, avans susţinut de comerţ, sectorul IT&C, sectorul de activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, administrative şi de servicii suport, construcţii, tranzacţii imobiliare, în timp ce industria a avut un impact negativ.

Industria are o pondere de 21,6% la formarea PIB, dar a avut o contribuţie negativă de -0,7% la creşterea din S1, după o scădere de 3,3% a volumului de activitate.

Calculată ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, productia industrială a fost mai mică cu 5,1% în primele şapte luni din an, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea  de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,2%) şi industria prelucrătoare (-4,4%). Industria extractivă  a crescut cu 3%.  

În iulie, fată de perioada similară din 2022, productia a  fost mai mică cu 5,3%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-12,0%) şi industriei prelucrătoare (-5,5%). Industria extractivă a crescut cu 4,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO