ZF 24

ING Bank: Creşterea PIB a fost sub aşteptări în T2. Reducem prognoza privind creşterea economiei în 2023 la 1,5%, de la 2,5%. E clar că economia României încetineşte într-un ritm mai rapid decât aşteptările

ING Bank: Creşterea PIB a fost sub aşteptări în T2....

Autor: Roxana Rosu

16.08.2023, 12:06 864

ING Bank a revizuit în jos prognoza privind creşterea economică a României în 2023, la 1,5% de la 2,5% cât estima anterior, după ce Institutul Naţional de Statistică a publicat miercuri datele semnal privind evoluţia PIB în prima jumătate a anului.

Astfel, în T2, România a avut o creştere economică de doar 1,1%, iar la nivelul primului semestru avansul PIB a fost de 1,7%.

”Creşterea PIB a fost sub aşteptări în trimestrul doi. Dacă ne uităm la datele de astăzi e clar că economia României încetineşte într-un ritm mai rapid decât aşteptările. Creşterea de 1,7% la şase luni este sub estimările noastre, de 2,3%, care erau deja mai la limita de jos a mediei analiştilor”, se arată într-un comunicat al ING Bank.

Potrivit celor mai recente date disponibile, primul semestru a fost o perioadă destul de slabă pentru consum, vânzările cu amănuntul contractându-se cu 0,5% faţă de trimestrul anterior.

De asemenea, producţia industrială s-a redus cu 2,8%, una dintre cele mai mari scăderi trimestriale în ultima perioadă. Construcţiile îşi pierd de asemenea din viteză, în timp ce cifre uşor mai bune pot fi observate în sectorul serviciilor, unde ar putea exista o creştere trimestrială de 2-3%. Investiţiile şi exporturile nete probabil au contribuit pozitiv la creşterea din al doilea trimestru, se precizează în analiza ING.

Am avut o prognoză de creştere a PIB-ului de 2,5% pentru 2023, care a fost valabilă pentru o perioadă lungă. Chiar dacă datele detaliate de la INS, aşteptate pe 7 septembrie, ar putea arunca o lumină diferită asupra dinamicii de creştere a PIB, revizuim prognoza noastră la 1,5%, menţinând totuşi estimările pentru 2024 la 3,7%. În funcţie de rectificarea bugetară aşteptată spre finalul acestei luni, riscurile ar putea fi reduse”.

Potrivit ING, din perspectiva politicii monetare, creşterea mai scăzută a PIB probabil va compensa previziunile uşor mai ridicate ale inflaţiei şi va conduce la un mediu stabil al ratelor de dobândă pentru restul anului.

”Considerăm că BNR nu ia încă în calcul o schimbare de ton în politica monetară, în ciuda declaraţiilor mai frecvente în acest sens venite de la alte bănci centrale din regiune. Ne menţinem opinia cu privire la o primă tăiere a ratei în primul trimestru al anului 2024, cu o dobândă cheie de 5,5% până la sfârşitul anului 2024”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO