ZF 24

Inflaţia din Elveţia a încetinit în mod surprinzător până la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani

Inflaţia din Elveţia a încetinit în mod surprinzător...

Autor: Andrei Şerbănescu

04.12.2023, 13:17 281

Inflaţia elveţiană a încetinit în mod neaşteptat până la minimul ultimilor doi ani, aspect care a contribuit la convingerea oficialilor Băncii Naţionale a Elveţiei de a menţine costurile de împrumut la un nivel stabil la întâlnirea de săptămâna viitoare, raportează Bloomberg. 

Preţurile de consum au crescut cu 1,4% în noiembrie faţă de anul precedent, cea mai slabă creştere înregistrată din octombrie 2021. Noile rezultate au sfidat aşteptările economiştilor intervievaţi de Bloomberg, a căror prognoză se situa în jurul nivelului de 1,7%.

Aşa-numitul indicator de bază, care elimină elementele volatile precum energia şi alimentele, a decelerat, de asemenea, la 1,4%, a anunţat luni biroul elveţian de statistică.

Având în vedere că rata inflaţiei din Elveţia se menţine în intervalul ţintă al băncii centrale, între 0 şi 2%, SNB a întrerupt majorările în septembrie. Oficialii conduşi de preşedintele Thomas Jordan au fost atenţi să sublinieze faptul că deşi situaţia pare sub control, o nouă creştere a ratelor ar putea fi necesară în viitor.

„În momentul de faţă nu putem fi convişi că inflaţia a fost complet învinsă", a declarat Jordan într-un interviu pentru NZZ la sfârşitul lunii trecute. „Avem de-a face cu o mare incertitudine privitoare la evoluţiile care vor urma".

SNB preconizează că inflaţia va depăşi intervalul ţintă pe tot parcursul anului viitor, determinată de creşterea costurilor energiei electrice, chiriilor şi transportului public, combinată cu o creştere a taxei pe valoarea adăugată. Numai preţurile energiei electrice vor creşte în medie cu 18% în ianuarie.

Cu toate acestea, creşterea preţurilor de consum în Elveţia rămâne cu mult mai mică decât în alte economii avansate ale Europei, demonstrând modul în care moneda puternică a ţării a protejat-o de ravagiile pe care inflaţia le-a desfăşurat în alte state. 

Datele de săptămâna trecută din zona euro au arătat că, pe continent, creşterea preţurilor a scăzut la 2,4%. Pe baza măsurii armonizate a Uniunii Europene, inflaţia elveţiană a fost de 1,6% în noiembrie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO